27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD commentaar | Staten eensgezind

HomeMediaAD commentaar | Staten eensgezind
AD commentaar | Staten eensgezind over Curacaohuis

Het was een verademing te zien dat in de Staten van Curaçao ook kan worden samengewerkt. Coalitie en oppositie vertoonden deze week een grote mate van eensgezindheid in het debat over de verkoop van het oude Curaçaohuis aan de Badhuisweg en steunden zelfs elkaars moties.

Alleen Jaime Córdoba van de eenmansfractie Pueblo Soberano hield zich afzijdig in een poging tot loyaliteit met de hoofdpersoon in dezen, ex-Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS), die zelfs ook lang ná haar vertrek de gemoederen weet te beroeren. Zij wordt verantwoordelijk gehouden voor aanzienlijke materiële schade – het diplomatieke huis van Curaçao in Den Haag zou zo’n anderhalf miljoen euro onder de waarde zijn verkocht – maar de immateriële reputatieschade die zij aanrichtte tijdens haar Gevolmachtigde ministerschap is nog veel groter geweest.

Ondanks allerlei rapporten weigerde de toenmalige coalitie – PS/PAIS/PNP/Sulvaran, later aangevuld met PAR – haar te ontslaan. Nu, enkele regeringen verder, zijn in verband met het ongewenst afstoten van het Curaçaohuis alle pijlen op haar gericht. De Staten moet echter ook de hand in eigen boezem steken. Het parlement had al veel eerder kunnen en móéten ingrijpen om de verkoop een halt toe te roepen.

Deels komt dit door de meervoudige politieke crises waar Curaçao sinds de verkiezingen eind 2016 in belandde, met het kabinet-Koeiman dat al heel snel struikelde, een interim-kabinet-Pisas, vervroegde verkiezingen en pas sinds enkele maanden heerste er weer rust in Fòrti. Toch heeft de toenmalige PS-Gevmin veel te lang haar gang mogen gaan. Dit gebeurde met instemming van de premiers destijds, Ivar Asjes en daarna Ben Whiteman (beiden PS), die politiek verantwoordelijk waren voor de handel en wandel van Wiels.

De verkoop van wat nu ‘patrimonio nashonal’ wordt gezien – niet onterecht, want in deze chique buurt was al vanaf eind jaren 50 het Curaçaose hart in Nederland gehuisvest – kent de clausule dat de Staten goedkeuring dient te geven. Gelukkig. Of dit standhoudt in een rechtszaak aangespannen door de kopers moet blijken. Dat wordt een juridische strijd.

Het politieke debat kenmerkte zich dinsdag door de zeldzame bereidheid even over de eigen schaduw heen te springen, tot gemeenschappelijke standpunten te komen, resulterend in drie moties die met een ruime meerderheid van 16, 18 en zelfs met ‘algemene stemmen’ werden aangenomen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. @Tuna
    Helemaal eens!
    Marvelyne Wiels heeft op slinkse wijze (mis)bruik gemaakt van de emoties na de dood van haar broer, Helmin, door PS en de PS-leiderschap te chanteren met een brief aan formateur Glenn Camelia. Hierdoor kon de formatie onder leiding van PS doorgaan en kreeg zij (en broer Werner) vrij spel om te doen waarover nu ophef ontstaat.

  2. ” – Maar de immateriële reputatieschade die zij aanrichtte tijdens haar Gevolmachtigde ministerschap is nog veel groter geweest.” Als we het over immateriële reputatieschade gaan hebben dan kunnen we het overgrote deel van het politieke circus sinds het landje spelen na 10-10-10 wel afvoeren en opsluiten. Het aantal rariteitenkabinetten en figuren daarin die een complete schaamte waren voor dit eiland is niet bij te houden, en dan vinden we het nog steeds vreemd dat er geen investeerders komen en er een economische achteruitgang plaatsvindt.

    Als je signatuur van een bananenrepubliek naar buiten uit laat zien, dan is het niet vreemd dat men geen vertrouwen krijgt. De Staten is een dependance van Bon Futuro, een ex minister president is veroordeeld tot 3 jaar brommen, er vindt een politieke moord plaats en diverse politici waaronder een ex minister behoren tot de verdachten in de opdrachtgevers sfeer. De president van de centrale bank wordt verdacht van belasting knoeierij en de gokwereld bazen kopen hier voor gigantische bedragen hun vervolging af. Ik stop maar, moet vandaag nog wat anders doen ook, maar de waslijst aan totaal verziekte situaties hier is lang en breed. Reputatieschade?? Over welke reputatie hebben we het eigenlijk nog?

  3. Lafbek Alexander Rosaria is keihard afgestraft voor zijn angsthaas gedrag in deze.

    Zijn partij PAIS kreeg bij de verkiezingen 0 zetels, en zijn vrouw dook het bed in met Micel Romer, Schotte marionet van het VDC.

    Meer nog dan Alexandra Rosaria moeten de PS kopstukken Cordoba en Asjes zich schamen, metersdikke vernietigende rapporten over Fraudelyne Wiels en haar maar de hand boven het hoofd blijven houden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties