28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD commentaar | De grote uitruil; angst regeert

HomeNieuwsAD commentaar | De grote uitruil; angst regeert
De grote uitruil; Cameratoezichtdebat Nelson Navaroo (PAIS) vs Ombudsrapport Marvelyne Wiels (PS)
AD analyse: De grote uitruil; aanbesteding cameratoezicht MinJus Nelson Navaroo (PAIS) tegen het Ombudsmanrapport van GevMin Marvelyne Wiels (PS)

Met de regelmatig tenenkrommende vertoningen vorige week in de Staten, zou de meest fervente pleitbezorger van de parlementaire democratie bijna spontaan in de kuil vallen om het idee van ‘Reforma’ van de oppositiepartij MFK te omarmen.

Op het programma van het Curaçaose parlement stonden thema’s die, zo was vooraf door sommige Statenleden aangekondigd, meedogenloos zouden worden afgeschoten. Bij de behandeling van de aanschaf van de beveiligingscamera’s door minister Nelson Navarro van Justitie, en het rapport van de ombudsman over Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels, bleek, voor zover er geschoten werd, dat dat met een slecht gevuld en lekkend gifvrij waterpistooltje gebeurde.

Het was de week die wellicht de geschiedschrijving over onze parlementaire democratie ingaat als de week van de grote uitruil. Een week waarin de coalitiepartijen, zo lijkt het haast, onderling afspraken om elkaars ministers uit de wind te houden.

Waarnemend fractievoorzitter Jaime Córdoba van Pueblo Soberano verklaarde in het verleden meerdere keren bij de sede, dat de fractie het niet pikt dat Justitieminister Navarro van PAIS voor de aanschaf van de beveiligingscamera’s was afgeweken van de aanbestedings- en comptabiliteitsregels en dat het project duurder uitviel dan verwacht.

Tijdens het Statendebat ontzag de PS-fractie de minister en stemde in met een door PAIS ingediende motie om de Algemene Rekenkamer van Curaçao een breed onderzoek te laten doen naar álle keren dat er in de periode van 10 oktober 2010 tot 11 augustus 2015 van de comptabiliteitsregel is afgeweken.

Het is de vraag of de Rekenkamer nog tijdens deze regeerperiode er überhaupt aan toekomt om deze afwijkingen van de regels te onderzoeken, en of het onderwerp dat vorige week een hot issue was, tegen die tijd nog steeds actueel is.
Bij de behandeling van het vernietigend rapport van de onafhankelijke ombudsman over het functioneren van Gevmin Wiels, was het – omgekeerd – de beurt aan de PAIS-fractie om de PS-minister en haar partijgenoot premier Ivar Asjes te ontzien.

Aldus geschiedde met als absoluut dieptepunt het moment waarop PAIS-Statenlid Marilyn Moses ‘een gele kaart’ in de hand nam en verklaarde dat Wiels, de Curaçaose vertegenwoordiger in de Rijksministerraad in Den Haag, en minister-president Asjes die van haar krijgen. De vraag is wat er nog meer moet gebeuren, wil PAIS – die zich te pas en te onpas profileert als de ridder die tegen ‘shouru-gedrag’ (hufterigheid) strijdt – eindelijk de rode kaart trekt, waar de partij in het verleden al vaker mee dreigde.

De mededeling van Córdoba dat de fractie de PS-Gevolmachtigde minister nog wel onder handen gaat nemen, werkte onbedoeld lichtelijk op de lachspieren. In de publiekelijk uitgevochten ruzie over de kandidaatstelling van Asjes als partijvoorzitter van de PS, distantieerde Marvelyne Wiels zich van de fractie en steunde de minister-president, die haar – zoals te verwachten was – door dik en dun verdedigde in de Staten.

Wiels zit duidelijk niet op de lijn van de fractie, laat staan dat de bewindsvrouw oren heeft naar wat voor kritiek dan ook vanuit die hoek op haar functioneren. Bovendien doet ze tóch wat ze wil, getuige het kort geding tegen de ombudsman, hoewel Asjes dat een ridicule actie noemde. Het moet nog blijken of de Minpres daadwerkelijk de regie heeft, ook ten aanzien van het Curaçaohuis.

Nadat burgers op Facebook schreven over de kater die zij aan de vergaderingen overhielden, verdedigde PAIS-leider Alex Rosaria de opstelling van zijn partij in een uitgebreide verklaring; de partij houdt zich enkel bezig met eventueel corrigerend optreden tegen niet-integer handelen van eigen leden. Ondertussen was het kwaad al geschied en vragen burgers zich af wat ze aan hun volksvertegenwoordigers hebben.

Als bij de verkiezingen van 2016 burgers in nog grotere aantallen niet naar de stembus gaan, of zich afkeren van een van de coalitiepartijen, hoeft dat niemand te verbazen. De tijd dringt voor zowel de PS als PAIS om de schade te beperken.
En het kan niet langer zo zijn dat enkel de angst lijkt te regeren.

Zoals prinses Beatrix eens zei toen ze nog koningin was – ‘De leugen regeert’, doelend op de situatie op dat moment in Nederland – zo lijkt op Curaçao in regeringsgebouw Fòrti en de Statenzaal de angst doorslaggevend.

De vrees dat het wegens ernstige strafbare feiten verdachte Statenlid Gerrit Schotte (MFK) ‘terugkeert’ is soms zo groot dat het verlammend werkt. Tal van dossiers blijven liggen omdat een coalitiepartij er niet aan wil en met name het laatste jaar is te weinig doortastend geregeerd.

Dat alle ogen gericht zijn op het vervolg van de strafzaak Babel tegen ex-premier Schotte is begrijpelijk, maar het kan niet leiden tot een besluiteloze coalitie die enkel aan elkaar hangt om maar niet uit elkaar te vallen. Het is nu tijd voor walk-the-talk.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. hoeft niet we hebben 3 landstalen. Enne de huidige bestuurders zeggen toch altijd dat onze kracht meertaligheid is
    Dick spreekt toch ook geen Nederlands en dat mag zegt ze.

  2. Denken jullie echt dat de huidige troep met angst regeert omdat ze bang zijn dat schotte terugkeert ?
    Laat me niet lachen. Die payasos regeren met angst omdat ze bsng zijn dat ze hun riante salaris en macht kwijtraken als ze moeten opstappen, en niets anders

    Bewijs ? Zo was het altijd op de eilanden.
    Bewijs ? Wat hebben die don nadies in de afgelopen drie jaren gepresteerd ? Nada.
    Bewijs ? Hoe kan een domkop, doña nadie, gestoorde mens, dief, onetische ding, ongeschoolde ding, leugenaar, zonder fatsoen, etc etc het curacaohuis blijven benadelen. Ik zeg benadelen niet besturen.

    Schotte ? Laat me niet lachen. Wat een flauwe grap.

  3. Moeten ze wel papiaments spreken, anders rollen ze daarover in de staten weer over elkaar heen…in plaats van spijkers met koppen te slaan 🙂

  4. politiek is vies en verwerpelijk, het corrupt menige idealist. een nederlandse schrijver heeft gezegd,
    In de politiek zegt men beginselvast als men zetelvast bedoelt. Dit geldt niet .alleen voor PAIS maar voor vele politieke partijen. gelukkig is het komen en gaan van deze partijen die zetelvast willen zijn omdat er toch een afrekening komt geen criminele maar een democratische.Het zal me niks verbazen als buiten de Lijst Leeflang een andere groep er bij komt, namelijk een verbond van Latino, Chinezen en Europese Nederlanders. Het zo gezegde redelijk alternatief die dan als een olifant door de kast gaan. Blijkbaar werkt dat wel want zelf de belastingdienst heeft nu wat van dat soort mensen ingehuurd om de 1.2 miljard belasting achterstand te innen. We moeten af van maar we doen het altijd zo, maar die durven we niet aan te pakken want zijn oom daarvan de neef en daarvan de dochter is de vriendin van de dochter die Minister is.

  5. OMG wat een verschrikkelijke uitstraling dit mens.
    Rosaria wat heb je je in de kaart laten kijken. Je bent een angsthaas, zonder greintje fatsoen naar je kiezers toe.
    Dus helaas, dat wordt exit vgd jaar.

  6. Rosaria heeft 15,286 kiezers die op PAIS gestemd hebben schandalig bedrogen.

    Elk nadeel hep zijn voordeel: de lijst Leeflang heeft sinds de Statenvergadering van vorige week al 15,287 stemmen binnen.

    Dat zijn de 15,286 van PAIS plus de stem van het sprekende mantelpak Stella van Rijn die immers altijd stemt op de partij die gaat regeren.

  7. Scherpe analyse. De angst voor een Schotte, die terug komt als PM is niet helemaal terecht. Schotte is gewoon vervangbaar. En als dat niet goed lukt, komt er gewoon een coalitie van het Kwaad, die de Reformaplannen alsnog doordrukt. De invloed van allerlei dubieuse groepen op politiek en Justitie is gegroeid. Het onkruid heeft wortel geschoten en de arme domme bevolking denkt dat het manna is.

  8. Schaamteloze vertoning van Alexandra Rosaria en Ivar jAsjes die alle geloofwaardigheid hebben verloren.

    Ik schaam me er diep voor op Rosaria, the coward of the country, gestemd te hebben.

    Alexandra, pak je biezen en vertrek. Bai fliet! Misschien kun je in de kwekerij van Maurice Adriaens bloemetjes gaan knippen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties