28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | CBS: Uitstoot minder

HomeMediaAD | CBS: Uitstoot minder
‘Bevolking draagt zelf aanzienlijk bij aan luchtverontreiniging’

Willemstad – De totale uitstoot van broeikasgassen is in 2018 ten opzichte van 2015 met maar liefst 45 procent afgenomen. Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten.

De afname is het gevolg van de sterk teruggelopen activiteiten van de raffinaderij (-87 procent), de afname van het verbruik van CRU (-34 procent), de afname van het gebruik van fossiele brandstoffen voor de productie van water en elektra (-7 procent) en een bescheiden afname van benzine en diesel voor transportmiddelen (-2 procent).

De CRU draagt nu nog het meeste bij aan de totale uitstoot met 38 procent, gevolgd door afvalstoffen (landfill, 18 procent), transport (17 procent) en de productie van water en elektriciteit (17 procent).

Deze bevindingen staan in de Carbon Footprint die het CBS heeft gepubliceerd. Het kwantificeren van broeikasgasemissies en publiceren van deze Carbon Footprint over het jaar 2018 is een vervolg van de reeds verschenen Footprints van de jaren 2010 en 2015. De Carbon Footprint geeft inzicht in de bijdrage van Curaçao aan de emissies van broeikasgassen, met name kooldioxide (CO2) en methaan (CH4), die de voornaamste oorzaak zijn van klimaatverandering. Daartoe zijn nu ook voor 2018 de emissies van Curaçao geïnventariseerd en geanalyseerd.

De verkregen informatie kan – zo legt het CBS uit – dienen voor het opstellen en verbeteren van beleid en het verminderen van de bijdrage aan broeikasgasemissies. Het is volgens het CBS de bedoeling om ook in 2022 een nieuwe Carbon Footprint op te stellen over het jaar 2021.

Uit het onderzoek over het jaar 2018 blijkt dat naast de productie van energie en water, de bijdrage van CO2-luchtverontreiniging door afvalstoffen en transport aanzienlijk zijn. Zo wordt duidelijk dat er een footprint is die voor een groot deel door de bevolking zelf wordt geproduceerd, namelijk afval van huishoudens en uitlaatgassen van autoverkeer. ,,Het grotendeels wegvallen van de raffinaderij geeft ons een ander beeld van de luchtverontreiniging. Hoe begrijpelijk het ook is te ageren tegen verontreiniging door de industrie, ook wijzelf dragen daar voor een aanzienlijk deel aan bij”, aldus het CBS.

Om broeikasgasemissies beter te kunnen vergelijken met andere landen worden deze ook uitgedrukt per inwoner (capita). Dit komt voor Curaçao uit op 14,5 ton/capita. Hoewel dit een sterke vermindering is ten opzichte van 2015 (26,4 ton/capita) is het internationaal gezien vrij hoog. Ter vergelijking: de gemiddelde uitstoot van de wereld was in 2017 4,9 ton/capita, van EU-landen 7 ton/capita, van Aruba 9,1 ton/capita en van Colombia 1,5 ton/capita. Het statistiekenbureau heeft een berekening gemaakt van de uitstoot per capita zónder raffinaderij en bijbehorende CRU en komt dan uit op 7,7 ton/capita voor Curaçao. Dit cijfer is wat hoger dan de uitstoot van de EU-landen en lager dan bijvoorbeeld Nederland (10,3 ton/capita in 2017), aldus het CBS.

Het onderzoek van het CBS heeft zich gericht op de belangrijkste bronnen van broeikasgassen, te weten: brandstofverbruik ten behoeve van elektriciteit- en waterproductie; brandstofverbruik ten behoeve van transport (hoofdzakelijk wegtransport, geen zee- of luchtvaart), brandstofverbruik en emissies in de industrie (olieraffinage en betonindustrie); gestort afval; en gebruik van gas (huishoudens en bedrijven).

De benodigde data voor de berekeningen zijn verkregen van Aqualectra, CRU, Curoil/Curgas, Refineria Isla en Selikor. ,,De medewerking door de bedrijven, van groot belang voor het slagen van het onderzoek, is goed geweest”, aldus het CBS tot slot.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. De luchtverontreiniging op Curacao wordt niet veroorzaakt door CO2 en methaan. CO2 is een lange termijn probleem en heeft vooralsnog geen of nauwelijks invloed op het dagelijks leven.
    De lucht is vervuild door roet, fijn stof, SO2, NOx. Maar daar zijn geen nauwkeurige cijfers van bekend.
    Het vergelijken van de CO2 uitstoot van Curacao zonder raffinaderij met Nederland incl raffinaderij is onzinnig.
    Bijdrage door toerisme wat betreft vliegtuigen en schepen is niet mee genomen, echter is wel een groot deel van de economie.
    Dit onderzoek is leuk voor de statistieken maar geeft geen goed beeld van de lucht verontreiniging.

  2. In haar persbericht stelt CBS: “Het grotendeels wegvallen van de raffinaderij geeft ons een ander beeld van de luchtverontreiniging. Hoe begrijpelijk het ook is te ageren tegen verontreiniging door de industrie, ook wijzelf dragen daar voor een aanzienlijk deel aan bij”. Dat geldt voor CO2 (al is ‘onze’ bijdrage toch echt minimaal vergeleken bij die van Isla en CRU), maar…de verontreiniging van Isla en CRU gaat vooral ook om de giftige uitstoot van SO2, fijnstof en zware metalen en PAK;s en VOC’s. Beetje vreemde en ongenuanceerde opmerking van CBS dus.

  3. De data zijn verkregen van Aqualectra, CRU, Curoil/Curgas, Refineria Isla en Selikor. ,,Hoe betrouwbaar zijn deze cijfers vraag je af en wie heeft de uitstoot van al die afgekeurde oude wrakken die wij op onze wegen zien rijden gemeten?

    Het CBS moet zich bezig houden met simpele onderzoeken zoals telefonische vragenlijsten en niet met CO2 uitstoot. Alcala Wallé alleen al heeft meer gevlogen dan alle vorige kabinetten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties