28 C
Willemstad
• vrijdag 17 september 2021 05:16

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Caribisering blijft streven van het Hof

Caribisering blijft streven van het Hof | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie blijft ernaar streven om in het kader van de ‘Caribisering’ meer lokale rechters aan te trekken, zo is gisteren in verband met de presentatie van het jaarverslag nog eens benadrukt.

In 2018 waren er vijf rechters in opleiding bij het Hof. Twee daarvan hebben hun opleiding met succes afgerond en zijn benoemd tot lid van het Hof. Van de overige drie rechters in opleiding zijn twee in 2018 naar Nederland vertrokken voor een verdieping bij een Nederlandse rechtbank en het volgen van cursussen bij de Stichting Studiecentrum Rechtspleging, het opleidingsinstituut voor de Rechterlijke Macht en het Openbaar Ministerie.

Intern heeft het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao en Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba verder gewerkt aan de digitalisering en het verbeteren van de kwaliteit van processen. Vanaf januari 2018 worden alle civiele en bestuurszaken in het nieuwe zaakregistratiesysteem van het Hof ingevoerd. ,,Het systeem biedt de mogelijkheid om beter managementinformatie te verzamelen en financiële handelingen zoals griffierechten bij te houden.”

- Advertentie -

Sinds juni worden strafzaken op Sint Maarten ook digitaal ingevoerd en afgehandeld. De vestiging Bonaire volgde per half oktober. ,,Door de digitale strafdossiers hoeven rechters minder lang te reizen om een zaak op een andere vestiging te gaan behandelen”, zo wordt uitgelegd. ,,Dat bespaart de rechters tijd en het Hof reiskosten. Digitaal werken heeft ook als voordeel dat makkelijker tussen vestigingen samengewerkt kan worden.”

Deze krant berichtte al eerder over het aantal zaken (instroom en uitstroom) vorig jaar en ook over het financiële resultaat. Openheid van zaken is naar het oordeel van het Hof ‘belangrijk voor het behoud van het vertrouwen van de burger’ in de rechtspraak. Het openbaar maken van (geanonimiseerde) vonnissen is daarvan een onderdeel. Het Hof stelt vonnissen beschikbaar voor publicatie op rechtspraak.nl. Er is een kleine stijging in het aantal publicaties in 2018: dat waren er 1.805, vergeleken met 1.694 in 2017.

Het Hof van Justitie heeft vier vestigingen, maar bedient alle zes (ei)landen. De vestiging Curaçao kampt met ‘structurele problemen’. ,,Na grondig onderzoek is gebleken dat een ingrijpende renovatie van het gehele gebouw nodig is om de problemen op te lossen.” Er is in het najaar van 2018 een basiskostenraming voor de renovatie bij het ministerie van Justitie ingediend.

Er zijn verbeteringen gedaan aan het iconische Courthouse op Sint Maarten en het bijgebouw. Beide gebouwen hebben schade opgelopen door orkaan Irma. ,,Er zijn echter nog meer reparaties nodig”, aldus het Hof. ,,Het gebouw voldoet niet meer aan de functionele eisen van een modern en veilig gerechtsgebouw.”

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

12 reacties

 1. Tav de caribisering even Een aantal ( misschien ietwat oncomfortabele) feiten op een rijtje:

  95% van de “Afro – cratisch” ( macht in handen van de afro-etnische burger) gestuurde landen worden op authoritaire of gebrekkig democratisch doch dictatoriale wijze gestuurd.

  Haïti, ooit de rijkste en meest productieve kolonie van Frankrijk, heeft zich na 200 jaar onafhankelijkheid geëvolueerd tot een typische “hulpbehoevende sub sahara ontwikkelingsstaat” met exact dezelfde analfabetisme en gezondheids problematiek
  ( 40% kan niet of zeer beperkt lezen of schrijven)
  En kenmerkt zich politiek door een aanschakeling aan brute despotisch dictatoriale leiders.

  (Afro) Caribisch Curaçaosch gestuurde en gedomineerde ( overheids) instellingen kenmerken zich helaas in veel gevallen door een autoritair , dictatoriaal zwaar hierarchische en weinig transparante managemenstijl, waar vriendjespolitiek prevaleert en het effectief (consultatief) betrekken van medewerkers / ondergeschikten in het besluitingsproces minimaal of geheel afwezig is.

  Ethische en Good governance gedragscodes zijn vaak niet ( voldoende) uitgewerkt en / of worden niet of nauwelijks nageleefd.

  Constructieve en feitelijke ( oncomfortabele) kritiek op het management wordt gefrustreerd door sancties ( geen promotie / overplaatsing / dreigingen en intimidatie ( ontslag etc).

  Als de blanke ” nederlander zijn Curaçaosche ondergeschikte zou behandelen zoals de afro creoolse manager zijn ondergeschikten behandeld zou het eiland te klein zijn.

 2. Beste @Brian S, wij moeten toch terug naar de slaven periode gaan, de zwarten waren plotseling vrij en moesten daarna zich zelf zien te ontwikkelen.

  De huisnegers hadden het iets makkelijker want ze hebben de blanken van dichtbij meegemaakt en zagen dat je bijvoorbeeld aan tafel met mes en vork moet eten en niet met een kippenboot op straat lopen kluiven.

  Het overgrote deel van de negers hebben nog steeds moeite om zich beschaafd te gedragen, alles wat de negers doen hebben ze van de blanken af gekeken dus ook het Caribisering van het hof komt dichterbij.

 3. Knoek-koe, Zo kan je de lijn ook doortrekken naar Suriname en veel Afrikaanse landen. Na het wegjagen van de witten wisten de nieuwe machthebbers niet hoe snel ze de rijkdommen van de landen konden plunderen. En dan geef je de witte man maar de schuld van alles. Merendeel van het volk gelooft dat (En de mensen die dat niet doen laat je verdwijnen)

 4. @Knoek-koe: helemaal eens. Vergeet trouwens ENNIA niet. Tot 2006 een prima Nederlands bedrijf dat normaal belegde en op de centjes lette. Nu een Antilliaanse directie die zichzelf goed beloont en het niets uit maakt waar de aandeelhouder het ENNIA geld in investeert zolang zij maar betaalt krijgen.

 5. De Caribisering ( lees “de- europisering of “ontblanking) ) van het bestuur van (ei)landen als Haïti, Jamaica hebben de bevolking niet perse economisch en sociale vooruitgang gebracht . Maar eerder een hoop wanbeleid , en een exponentiele toename van flagrante corruptie , nepotisme en zelfverrijking van politici

  De door “Caribische” Curaçaoënaars gestuurde en gedomineerde “Curaçaosche” instituten en bedrijven zoals :

  UTS, SEHOS, ALM, Insel Air, Ctex, Giro Bank, Post spaarbank Bank, en zelfs KPMG en andere accountants en administratiekantoren, die stuk voor stuk gekenmerkt worden door wanbeleid flagrante en schaamteloze schendingen van de “Good governance gedrags” code en waar stelselmatig een bedorven en aperte corruptie cultuur heerst(e).

  Het zelfde geldt voor de CBCS, waar de scepter decennia lang gezwaaid werd met een typische “Afrocratisch” / dictatoriale signatuur, waarvan het beleid gesteund en gedragen werd door ( vele) door nepotisme gedreven passieve ja- knikkers die hun integriteit en kritisch vermogen ondergeschikt stelden aan gegarandeerde promotie en salarisopschaling.

  Exorbitante salarissen voor de president en c presidentgezinde” geallieerde (onder) directeuren en afdelingshoofden, en nichten, zussen, schoonzussen etc…de zogenaamde ” friends & family” kliek(o).

  Misschien kan de huidige centrale bank directie en rvc de ” Good Governance” code eens voor de verandering op zichzelf toepassen en transparanter en “onkreukbaarder” te werk gaan als het om integere functie toewijzing en bezoldigings aangelegenheden gaat.

 6. Of veel erger nog meneer Ys: die had als rechter het besluit over Insel air tot de eeuwigheid uitgesteld.

 7. We hebben altijd een vrij Caribbisch kabinet met alle gevolgen als resultaat.

  Straks heb je Pik Pisas of Jacinta Constantia als rechter..

 8. In ieder ander land zou dit als discriminatie worden bestempeld maar in de Nederlandse Antillen ziet men dit als vooruitgang. Misschien dat Nederland ook maar eens een wet moet gaan invoeren die bevordert dat bij gelijke geschiktheid “echte Nederlanders” de voorkeur krijgen?!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Rapper Jetten veroordeeld tot 6 jaar voor poging tot doodslag

De lokale rapper Jetten is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor poging op doodslag en het overtreden van de vuurwapenwet. Volgens de rechtbank is voldoende bewezen...

Democracy now! | Thursday, September 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Banco di Caribe verkocht aan United

Banco di Caribe wordt verkocht aan United Group Holdings BV. De verkoop omvat alle bancaire activiteiten op Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten. Ook de verzekerings- en...

Nu.cw | Knops geholpen door ambtenaren bij privékwestie

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) kocht in 2010 privé grond aan. Zijn ambtenaren met juridische analyses en de communicatiestrategie, hadden hem geholpen toen hier vorig jaar...

Nu.cw | 109 baby-schildpadden bereiken zee bij Porto Mari

Op het strand van Porto Mari zijn zaterdag 109 baby-zeeschildpadden uit hun ei gekropen. De Sea Turtle Conservation Curaçao ontdekte de lege eieren. De organisatie heeft de eieren...
- Advertentie -