32 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 17:07

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | ‘Beslaghuis in 2020’

Arrestaties zouden snel kunnen volgen. | Jeu Olimpio

Willemstad – Medio 2020 zal er een centraal beslaghuis zijn gebouwd en wordt er gewerkt aan een wetgevingstraject waarin alle processen met betrekking tot in beslag genomen goederen – waaronder drugs – geregeld worden.

Dat is een van de acties die minister van Justitie Quincy Girigorie (PAR) heeft ondernomen nadat de commissie-Dandare verslag uitbracht over het onderzoek naar de logistiek rond de bewaring van drugs bij de politie en de justitiële keten (douane, OM, Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou en Hof van Justitie).

Aanleiding voor het onderzoek was de grote drugsroof uit een depot van het Korps Politie Curaçao te Rio Canario in oktober vorig jaar. ,,Het traject voor de bouw van een centraal beslaghuis begint in oktober van dit jaar met de aanwijzing van een expert. Ook de griffie van het Hof van Justitie zal betrokken zijn omdat het Hof volgens de wet verantwoordelijk is voor het beleid met betrekking tot in beslag genomen goederen. Medio 2020 moet het beslaghuis er staan”, aldus Girigorie in de Staten gisteren.

- Advertentie -

Reden voor dit besluit is dat uit het onderzoek naar voren is gekomen dat alle schakels binnen de justitiële keten gefaald hebben waar het gaat om de taken en processen voor het bewaren van in beslag genomen drugs.

,,De verantwoordelijkheden waren versnipperd en er is voor in beslag genomen drugs en andere goederen nooit integraal beleid geweest. Ook hebben er nooit regels op papier gestaan. Er werd te veel gesteund op mondelinge afspraken. Ik beschouw het als mijn taak om hierin verandering aan te brengen”, zo stelde de minister met klem.

,,Ik wil dat dit probleem integraal wordt opgelost en daarom heb ik op 23 april een commissie in het leven geroepen om een plan te maken voor een centrale plek voor in beslag genomen goederen, met daaraan verbonden algemene regels, bewaking en veiligheid. Dan ligt de verantwoordelijkheid niet meer bij de individuele organisaties.

Bovendien kunnen hiermee kosten worden bespaard en zullen alle betrokken partijen aan deze oplossing een financiële bijdrage leveren. Op 12 augustus heeft de commissie een presentatie gegeven.”

- Advertisement -

De minister heeft zoveel mogelijk gewerkt aan de aanbevelingen van de commissie die onderzoek deed na de drugsroof. Zo is wettelijk vastgesteld dat inbeslaggenomen drugs binnen 48 uur worden vernietigd. Alle procedures bij de verschillende instanties staan nu op papier.

Bovendien is gewerkt aan de veiligheid op het politiebureau. De drugsvernietiging vindt plaats in de open lucht – hiervoor is geen papierwerk nodig en voor verbranding in ovens wel – onder toezicht van het Openbaar Ministerie (OM).

Naast het logistieke onderzoek loopt nog steeds het strafrechtelijk onderzoek. De minister kan er niet veel over kwijt omdat alle informatie dit onderzoek kan schaden. Hij geeft wel aan dat er geen mensen binnen het KPC op non-actief zijn gesteld omdat hier geen directe aanleiding voor was.

De mensen waren ook juist belangrijk voor het verkrijgen van informatie over de processen rond de bewaring van drugs. De minister kan verder geen antwoord geven op de vraag of het ging om een ‘inside job’ of dat de onderwereld bij de drugsroof betrokken is. ,,Het was in elk geval een grote schok voor de politie, die er alles aan doet om de criminelen in de kraag te grijpen”, aldus Girigorie.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. Vanmorgen vroeg waren er 20 agenten op straat om een groep wandelaars van zo’n 15 man te begeleiden die het idee hadden opgevat om vandaag eens over de Schottegatweg te gaan lopen.

    Hadden die 20 agenten in die paar uur dat ze de wandelaars begeleidden niet beter een paar verkeerscontroles kunnen uitvoeren?

  2. Het was een grote schok voor de politie, die er alles aan doet om criminelen in de kraag te grijpen ?

    En diezelfde politie vond het niet nodig om procedures op papier te zetten, na te leven en ervoor te zorgen dat in beslag genomen spullen niet kunnen worden gestolen ? Voorts vindt diezelfde politie het prima dat het verkeer hier een grote chaos is, dat zo’n beetje iedereen bezig is met telefoons tijden het rijden, gordels optioneel zijn, kinderen het liefst los op de achterbank staan en het rij-examen een giller is. Voorts vindt diezelfde politie het prima dat de wegenverkeerswet nog uit het jaar nul stamt. Vinden ze het prima dat jeugd hier rondrent met pistolen en andere wapens.

    Nee, de politie doet er echt alles aan om dit eiland veilig te houden. Dat is ook de reden dat alle leidinggevenden bij de politie van die torenhoge salarissen krijgen. Alleen konden ze van dat salaris kennelijk geen papier kopen om wat procedures op vast te leggen.

    Gaat lekker Girigorie ! Wie denk je dat je nog voor de gek kunt houden ?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -