30 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Arawak moet flexibeler’

HomeMediaAD | ‘Arawak moet flexibeler’
RdK Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, terwijl PMO-lid Arthur Gevers

Willemstad – In een aangepaste planning gaat het Project Arawak, in verband met de zoektocht naar een nieuwe operator van de Isla-raffinaderij vanaf 2020, ervan uit dat op of rond 22 juli 2019 de diverse Memoranda of Understanding (MoU’s) met hopelijk meerdere partijen getekend kunnen worden.

Vervolgens moet medio oktober het contract zijn afgerond en ondertekend. Refineria di Kòrsou (RdK), de overheids-nv die namens het Land Curaçao eigenaar is van de raffinaderij, heeft gisteren circa 2.000 werknemers die hun inkomen bij en op het Isla-terrein verdienen, ingelicht over de stand van zaken met betrekking tot de toekomst van de lokale olie-industrie. Dat gebeurde in twee sessies in het WTC.

Na het onverwacht afhaken van Motiva/Aramco als ‘preferred partner’ op 31 januari is een nieuwe aanpak ingezet. Er is een comité Project Management Organisatie (PMO), onder voorzitterschap van Evelyn Kruithof-Bor, ingesteld en onmiddellijk zijn alle eerdere geïnteresseerden benaderd met de vraag of zij nog belangstelling hebben. Ook is een lijst met aanvullende partijen samengesteld. Zo kregen de toehoorders te horen. Daarbij was ook interim-directeur van RdK Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, terwijl PMO-lid Arthur Gevers voor een groot deel het woord voerde. Gevers kent de Isla – waar hij al 28 jaar werkzaam is als senior engineer – als zijn broekzak.

Samen met de internationale consultant IHS Markit is door RdK/PMO de strategie gewijzigd. Project Arawak moet veel meer flexibel en gericht op de wensen en behoeften van potentiële partners worden, is een voorname zo niet dé voornaamste conclusie.

Het Caribisch gebied wordt immers over het algemeen niet gezien als een zeer aantrekkelijke markt wat betreft de petroleumindustrie. Gewezen werd op de situatie in St. Croix (Hovensa), Aruba (Valero en later Citgo) en Trinidad. Ongunstige transportmogelijkheden en geen of gebrekkige toegang tot het goedkopere natuurlijk gas maken dat de ‘net refining margin’ één tot twee dollar per vat lager ligt dan bij vergelijkbare raffinaderijen in de Amerikaanse Golf.

Daarnaast zijn op de Isla grootschalige investeringen nodig; als die uitblijven is de Curaçaose raffinaderij minder en mogelijk zelfs onvoldoende concurrerend. Ook is sprake van groot achterstallig onderhoud door de huidige exploitant. In de presentatie voor de werknemers staat de naam niet vermeld, maar iedereen weet: het betreft de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA.

Er zijn meer onzekerheden of onderwerpen waar kandidaat-partners meer helderheid over willen: de belastingdruk waarmee zij te maken krijgen, incentivemogelijkheden voor investeringen, de milieuwet en -regelgeving, de feitelijke staat waarin Isla verkeert om de exploitatie direct over te kunnen nemen, maar ook de moeilijkheid om van PdVSA op transparante wijze informatie te krijgen.

In de nieuwe aanpak wordt hiermee rekening gehouden, om deze obstakels en onzekerheden zoveel mogelijk weg te nemen en een zo aantrekkelijk mogelijk pakket te kunnen aanbieden, bijvoorbeeld door het bieden van (financiële) prikkels. Aldus de presentatie die de titel ‘Kreando un futuro duradero’ (Werkend aan een duurzame toekomst) meekreeg

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

 1. “Groot achterstallig onderhoud door de huidige exploitant”: PDVSA heeft als huurder het gehuurde behoorlijk uitgewoond, dus.

 2. Wat opviel tijdens deze presentatie was weer de asociale karakter van TV Direct, hetzelfde met als de uitzending van Carnaval, wetende dat andere zenders ook uitzonden, hadden ze grote banners met de naam TV Direct overal langs de route gehangen. Het geeft aan wat voor persoon Jachmin Pinedo en haar man Eithel zijn.

  De medewerkster van Direct, Jerône De Lima, bleef een waterval aan vragen stellen met de microfoon van Direct in beeld waardoor anderen geen vragen konden stellen. Als het zinvolle vragen waren was het een ander verhaal maar ze bleef naar de bekende weg vragen en vragen herhalen met als enig doel, voorkomen dat de concurrent ook vragen stelt.

  Wat verder opviel, was dat de bekende corrupte (volgens Whiteman) top van de vakbond daar was en nu niets te vertellen heeft nadat ze Wiels stilletjes waardevolle tijd heeft laten verspillen en daarmee ook de miljoenen die nu van pas had kunnen komen om de tijd te overbruggen.

 3. @Harold
  In ieder geval heeft Kruithof niet de juiste papieren voor zulke jobs, een ‘niet afgemaakte studie econemetrie’ in Groningen waarvan zij de naam van de hoogleraar niet meer wist. We hbbn nl dezelfde opl gedaan zelfde tijd etc vandaar…
  Verder het bekende ritueel hier ‘een aantal cursussen’

 4. ‘Het bieden van financiele prikkels’. Daar gaan we weer, aan welke voordeeltjes mogen we nu denken, belastingen, soc afdrachten, pensioenen etc etc ?
  Laat die roestbak eerst voldoen aan de milieunormen, zo niet stoppen met die farce.

 5. Wat doet Evelien Kruithof Bor in de commissie?

  Ze heeft geen enkele inhoud maar was desondanks al omhoog gevallen tot directeur Centrale Hypotheekbank, kon nog verder vallen tot directeur APNA en nu zelfs deze commissie?

  Kan iemand mij uitleggen waarom dames als deze en Tilly Pikerie overal mee weg komen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties