32 C
Willemstad
• zaterdag 25 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Advocaat namens CBCS: Toestand Banco del Orinoco is deplorabel

HomeMediaAD | Advocaat namens CBCS: Toestand Banco del Orinoco is deplorabel
Curator BDO Banco di Orinoco: ‘Iedereen werd om de tuin geleid’ | Vigilante

Willemstad – ,,Helaas wijst alles erop dat Banco del Orinoco nauwelijks bezittingen – meer – heeft”, aldus de advocaat namens de Centrale Bank CBCS tijdens de rechtszitting deze week.

,,Maar als er daadwerkelijk meer assets zouden zijn dan de relatief kleine bedragen op enkele bankrekeningen, dan zou dat heel erg goed nieuws zijn, maar nog steeds bij lange na niet voldoende om de enorme schuldenlast van de bank te kunnen delgen.”

Woensdag vond behandeling plaats van het verzet en beroep tegen het begin oktober uitgesproken faillissement van Banco del Orinoco nv, een internationale bank met Venezolaanse aandeelhouders gevestigd op Curaçao. Advocaat Roderik van Hees trad op namens de Centrale Bank. De financiële toestand van Banco del Orinoco (BDO) noemt de raadsman van de Centrale Bank ‘ronduit deplorabel’, zodat voortzetting van de noodregeling van begin september geen redelijk doel diende en een faillissement dus de enige optie was en is.

,,En het bijzondere is: dezelfde aandeelhouders die nu verzet hebben ingesteld tegen het faillissement, meenden twee maanden geleden nog dat er geen toekomst meer was voor BDO. Dus wat willen zij dán?”

De kern van dit geschil is de vraag of BDO nu wél of niet een negatief eigen vermogen heeft. Specifieker: of de ‘custodians’ (Welden, Vistra en Farringdon) effecten voor BDO houden ter waarde van 1,4 miljard dollar (ongeveer 2,4 miljard gulden). Dat maakte ook de rechtercommissaris duidelijk, maandag in de beschikking op het verzoek van de Venezolaanse aandeelhouders om de curatoren te ontslaan, daarbij opmerkend dat als dit ‘waar is’ de aandeelhouders ‘dat tot ieders vreugde kunnen aantonen, ongeacht de eventuele vermoedens van de curatoren van het tegendeel’.

,,De Centrale Bank sluit zich daarbij aan.”

De naspeuringen van CBCS en de curatoren in het faillissement hebben er echter toe geleid dat één van de drie beweerde custodians de deuren plotseling gesloten heeft (Welden). De stelling van de aandeelhouders dat de custodians ‘desgevraagd’ informatie aan het gerecht zullen verstrekken, valt volgens de CBCS-raadsman moeilijk te geloven.

,,Vistra en Farringdon hebben geen custodianvergunning en op geen enkele manier is gebleken dat zij voor BDO ook maar één effect houden.” Het faillissement heeft grote gevolgen, in het bijzonder voor de veelal Latijns-Amerikaanse rekeninghouders en de lokale werknemers.

,,Maar het uitspreken daarvan was, hoe gek dat voor hen misschien ook mag klinken, in hun belang”, vervolgde Van Hees. ,,De werknemers – waarvan CBCS wil aannemen dat zij te goeder trouw zijn – lijken nog steeds blind vertrouwen te hebben in hun voormalige broodheren.”

De werkelijkheid is echter, vervolgde de advocaat, dat BDO en haar aandeelhouders ‘de rekeninghouders, CBCS, het gerecht én de werknemers om de tuin hebben geleid’ door te schuiven met effecten en het vervalsen van documenten.

,,Een faillissement is de enige weg om de enorme schade die hierdoor is veroorzaakt nog – een heel klein beetje – te beperken.”

Over schuldpositie geen discussie

Volgens de aandeelhouders heeft CBCS ten onrechte gesteld dat de schulden 1,5 miljard dollar belopen; die zouden ‘hooguit’ 900 miljoen dollar bedragen, waarvan 885 miljoen dollar aan creditsaldi van rekeninghouders.

De aandeelhouders hebben de stukken echter niet goed gelezen, meent de advocaat van de CBCS, want CBCS heeft in de faillissementsaanvraag ‘verplichtingen van BDO van 1,585 miljard gulden aan haar depositohouders’ genoemd, wat gelijk staat aan de door de aandeelhouders genoemde 885 miljoen dollar. Over de schuldpositie bestaat dus in werkelijkheid geen discussie.

Ondertussen proberen de aandeelhouders, naast het verstrekken van volgens Van Hees ‘op zijn zachtst gezegd twijfelachtige documenten’, er alles aan te doen om de uitvoering van de noodregeling, en nu het faillissement, te dwarsbomen.

,,Eerst werd dit geprobeerd door te besluiten BDO te vereffenen en vervolgens in de media te stellen dat dit besluit een ‘strategische beslissing’ was.

,,In de weken daarna volgde een stroom van insinuaties aan het adres van CBCS, inclusief het opzetten van de werknemers tegen CBCS, steeds via Curaçao Chronicle, een door de aandeelhouders van BDO gefinancierde ‘nieuwssite’.”

Aldus het betoog van advocaat Van Hees. Vervolgens heeft de Centrale Bank in Willemstad een stuk in handen gekregen dat een vonnis van een Venezolaanse rechter van 16 september 2019 zou moeten zijn. Het is vooralsnog onmogelijk gebleken om de authenticiteit van dit stuk bevestigd te krijgen, maar in het ‘vonnis’ wordt CBCS – die van enige procedure nooit op de hoogte is gesteld – onder meer veroordeeld om de zogenaamde effectenportefeuille van BDO onaangeroerd te laten en worden de beslissingen van CBCS en ook het Curaçaose gerecht met betrekking tot BDO ‘niet van toepassing, niet uitvoerbaar en onconstitutioneel’ verklaard.

Daarnaast is CBCS ervan op de hoogte geraakt dat de aandeelhouders – Cartera de Inversiones Venezolanas en Banco Occidental de Descuento, Banco Universal – proberen de rekeninghouders van BDO ertoe te verleiden hun tegoeden over te hevelen naar een van de andere tot hun concern behorende banken ‘in een hen kennelijk beter gezinde jurisdictie’.

Vistra

De aandeelhouders hebben overzichten in het geding gebracht van effecten die Vistra voor Banco del Orinoco (BDO) zou houden. Het meest actuele overzicht dateert van medio augustus.

,,Het zegt dus wéér niks over de huidige stand van zaken”, stelt de advocaat namens de Centrale Bank. Het zou moeten gaan om Vistra International in Panama, maar die entiteit heeft volgens de Panamese toezichthouder geen vergunning voor custodian-activiteiten. De aandeelhouders zullen vermoedelijk stellen dat Vistra bevestigt zo’n 600 miljoen dollar aan effecten te houden voor BDO. In dit verband gaat het om een e-mail ondertekend door Vistra Geneva.

De Zwitserse toezichthouder heeft dinsdag bevestigd dat die entiteit evenmin een vergunning heeft voor het verlenen van custodian-diensten. Of het dus een kopie van een authentieke e-mail is, kan CBCS niet controleren. Dat is van belang, aldus advocaat Van Hees, gelet op het feit dat in de beschikking waarin de noodregeling is uitgesproken al is vastgesteld dat BDO zich bedient van vervalste documenten en dat CBCS er daarom ‘niet op kan vertrouwen dat de cijfers zoals door BDO gepresenteerd correct zijn’.

Wat betreft Vistra komt daar nog eens bij dat eerdere door BDO overgelegde berichten afkomstig waren van een e-mailadres eindigend op @vistragroup.net, terwijl het ‘echte’ Vistra aan CBCS heeft verklaard dat alle Vistra-adressen eindigen op @vistra.com.

,,CBCS heeft, kortom, alle reden om niet zomaar aan te nemen dat het nu wél om een authentiek stuk gaat. Maar zelfs als we dat allemaal terzijde zouden schuiven en ervan uitgaan dat Vistra wél 600 miljoen dollar aan effecten houdt voor BDO, dan nog is er sprake van een negatief eigen vermogen van ruim 200 miljoen dollar.”

Bron: Antilliaans Dagblad van 1 november 2019

9 reacties

 1. Ha, ha! Neysa Amnesia is winnaar van de week in de Centrum Supermarket kassabonactie!

  Wat een kneuterigheid! Kneuterigheid ten top!

  Neysa Isenia heeft tonnen, nee miljoenen in eigen zak gestoken bij Girobank en Aqualectra maar levert toch, zonder enige schaamte, de bonnen van haar maandverband en wc papier in bij Centrum in de hoop een paar tientjes te verdienen.

  Ik zie het zo voor me, Neysa aan de keukentafel van het huis gekregen van Eric Garcia, met het puntje van haar tong uit haar mond de kassabon invullend. Naam, Neysa Amnesia, adres, bungalowpark Piscadera… priceless!

  Gefeliciteerd Neysa Amnesia, en laat ons gewoon even weten: wat was het bedrag van je winnende kassabon vorige week?

 2. Neysa Amnesia moet ook inkopen doen voor haar eigen huis en het huis dat ze van Eric Garcia gekregen heeft, dus ze heeft dubbele kans te winnen bij Centrum Supermarkt.

  Maar wel een beetje gierig van haar om aan die kassabonactie mee te doen.

 3. Neysa Amnesia heeft deze week de kassabonactie van Centrum Supermarkt Mahaai gewonnen, las ik in het AD.

  Ze verdient 30,000 per maand bij Aqualectra, heeft tonnen overgehouden aan haar schandelijke vrijages met Eric Garcia en Stephen Capella maar het is blijkbaar niet genoeg voor Neysa Amnesia, ze levert ook nog de kassabonnen van Centrum in.

 4. @hans en wim: jullie snappen er ook helemaal niets van. Zolang cbcs alles maar op zijn beloop laat en nooit ingrijpt zullen types als romer, Garcia, Gilbert Martina en Reinald, kop in het zand hopen dat het overwaait, Curiel zich verrijken op kosten van hun klanten

 5. Criminele bankiers moeten worden opgesloten, maar Rene Romer, Stephen Capella en zijn moeder lopen nog steeds vrij in hond.

  En wordt dit tuig eens opgesloten, dan zitten ze in no time met een enkelband thuis omdat ze de gevangenis te lawaaierig vinden en er geen lomito en karni stoba op het menu staat (Eric Garcia).

  Of ze worden CFO bij Aqualectra (Neysa Amnesia).

 6. Als de CBCS gewoon van af inceptie had gedaan wat het had moeten doen, en waarvoor dit dure instituut met zijn overbetaalde directeuren is opgetuigd, namelijk: Intelligent en risico gericht toezichthouden, dan was er nu geen dure Graai – vocaat nodig geweest, die bij dit soort zaken de enige winnaar is.

 7. Verantwoordelijk directeur Rene Romer, er eerder al wegens wanprestatie uitgegooid bij Citco, is nog steeds directeur van de Curacaose beurs.

  Maar gelukkig kan hij daar weinig schade aanrichten, met nog heen handvol an kleine kutnoteringen aan deze beurs.

  Vraag me altijd af hoe zijn megasalaris door die beurs betaald kan worden, met nog geen 5 transacties aan die beurs per jaar.

  Misschien kan senior communicatie adviseur Clifton Walle ons dat uitleggen?

 8. En hoe heeft cbcs dit weer kunnen laten gebeuren? Girobank, ennia en nu deze bank. Wanneer gaat cbcs eens conclusies trekken en personeel ontslaan?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties