Isla niet plat
Willemstad – Ook op de vierde dag van de acties kregen de actievoerende vakbonden hun achterban niet massaal op de been; slechts een kleine aanhang ging gisteren de straat op. Op een paar confrontaties met de politie na bleef het de hele dag opmerkelijk rustig.
Raffinaderij Isla heeft weinig gemerkt van de acties, zegt woordvoerder Henny Cornelia.
Verschillende departementen hebben zich bij de demonstraties aangesloten en een deel van de werknemers van de raffinaderij en van de aannemers die op het terrein werken, was niet aanwezig. ,,Maar niet in zulke grote aantallen dat we er last van hebben ondervonden”, zegt Cornelia.
,,De operatie kon normaal doorgaan.” Kritieke werkzaamheden kwamen niet in gevaar. Uit voorzorg is vroeg in de ochtend al besloten om de traditionele ontsteking van de kerstverlichting die gisteravond zou plaatsvinden uit te stellen. Maar voor de poort en op de weg bij de Isla blijft het de hele dag rustig. Cornelia: ,,We hebben eigenlijk geen idee van de verdere plannen van de vakbonden. We wachten het af.”
Het actiecomité van de 15 vakbonden die zich hebben verenigd als Solidaridat Sindikal riep de werknemers donderdagavond op om gisterochtend te verzamelen bij het vakbondsgebouw van de Bònt di Trahadornan di Gobièrnu (BTG) in Marie Pampoen. Op beelden van TV Direct was te zien dat de politie al direct paraat stond. Langzaam maar zeker druppelden de demonstranten binnen. Maar van een massale opkomst was geen sprake.
De vreedzame acties van de vakbonden speelden zich gisteren voornamelijk op straat af. De demonstranten gaven ‘mensen die zelf niet de mogelijkheid hebben actie te voeren’ informatie over het doel van hun strijd en reden onder andere langs supermarkten, verzekeringsmaatschappij Guardian Group Fatum en het partijgebouw van regeringspartij MAN.
De politie sprak verschillende keren actievoerende automobilisten aan toen zij dreigden de openbare orde in gevaar te brengen. Tegen 11.30 uur werd een groep taxichauffeurs op de Dr. Maalweg aangehouden en verboden in colonne verder te rijden.
Aan het einde van de middag ontstond er wat rumoer toen onder meer de voorzitter van de vakbond SEU voor stafpersoneel van Aqualectra, Errold Bishop, bij de rotonde Palu Blanku werd aangehouden omdat hij te langzaam reed. Marbella Felipa van het actiecomité zegt dat de politie geen ervaring heeft met deze vreedzame manier van actie voeren.
,,We hebben een goed contact met de autoriteiten. Men is dit niet gewend. Langzaam rijden, verstoren we daarmee de openbare orde?”
Brandweer: Redelijk rustig
Ook de brandweer hoefde gisteren minder vaak in actie te komen dan donderdag. ,,Redelijk rustig”, zegt piketofficier James Wilson. Rond 12.00 uur rukte een brandweerwagen uit toen de voormalige uitgaansgelegenheid La Hacienda – een paar honderd meter van het BTG-vakbondsgebouw vlam vatte.
Een deel van het dak, een palapa en autobanden gingen in vlammen op. De actievoerende bonden zijn niet te spreken over de insinuaties dat zij brandjes zouden willen stichten. Gisterochtend kwamen politieagenten, naar verluidt op verzoek van buurtbewoners, poolshoogte nemen op het terrein bij het BTG-gebouw waar de demonstranten zich verzamelden. Daar lagen banden en afval.
Na overleg van Errol Cova en andere vakbondsleiders met een meerdere, vertrokken de agenten weer. De banden en het afval bleken al geruime tijd op het terrein te liggen.
‘Actie gaat verder’
De acties gaan verder, maar de 15 solidaire vakbonden komen eerst morgenmiddag om 17.00 uur bij elkaar in het vakbondsgebouw van PWFC aan de Schottegatweg. Woordvoerder Errol Cova riep gisteravond alle bonden op het eiland op om zondag aanwezig te zijn.
,,Dan leggen we verantwoording af, analyseren samen de acties van de afgelopen week en bepalen we waar we staan.”
Cova zei tevreden te zijn over het verloop van de acties. ,,Langzaam maar zeker krijgen we meer steun.”
De regering is de vakbonden eerder deze week tegemoetgekomen op twee van de drie strijdpunten: de verhoging van de autoverzekering wordt aangehouden en het minimumloon wordt verhoogd met 17,5 cent. Maar Solidaridat Sindikal verwerpt het akkoord van het platform Diálogo Nashonal omdat het buiten de 15 vakbonden om is gesloten. Bovendien eist de groep dat er geen werknemers bij UTS worden ontslagen en dat directeur Paul de Geus aftreedt.
Bron: Antilliaans Dagblad
@ Bishop, de naam zegt het al, wat ben je een dom figuur, met de vraag is, langzaam rijden, verstoren wij daarmee de openbare orde, ja knuppel, heb je je uberhaupt wel een geldig rijbewijs op zak, heb jij dan niet geleerd toen je rijlessen nam, dat je je aan moet passen aan de snelheid van het verkeer ” tenzij je niet de aangegeven snelheid overschrijd “. Je moet het eens proberen om op de St Rossaweg voor een paar personen vervoer busjes langzaam te gaan rijden, dan heb je de Kans dat je je auto wordt uitgeschoten, Bishop, heb je hem nu door, waarom je door de politie ben aangehouden. of is het kwartje nog steeds niet gevalen, zoals bij al die Bondslijders, die nog steeds niet door hebben dat het volk helemaal geen zin heeft in die onzin, die is geen staking voor drie onzin eisen, nee dit is een politieke staking van MFK/KFO/PS/KndT, met aan het hooft lijder Gerrit de (roofvogel)Raaf met zijn troll en vazal slaaf Cova de Bod en Tuinkabouter. Wat zal het eiland een rust krijgen als deze voor drie jaar veroordeelde narsict in het gevang zit.