27 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...
- Advertisement -spot_img

Achtergrond: Moord op Darley Lai

HomeNieuwsAchtergrond: Moord op Darley Lai

Achtergrond informatie in de zaak tegen James Murray.

Met dank aan het online archief van Dagblad de Amigoe

VRIJDAG 25 MEI 1979

Kindermoord na ruzie met tante

Lijkje op Hato aangetroffen

WILLEMSTAD – De 26-jarige J.M. chauffeur van beroep, is door de politie aangehouden en ingesloten op verdenking van moord op het zes-jarig meisje Darly Quillan Everista Lai.

Het stoffelijk overschot werd op aanwijzingen van de man gevonden op Hato ten oosten van het vliegveld.

Vandaag wordt sectie verricht op het lijk dat verschillende verwondingen vertoonde. Woensdagmorgen verscheen een dame H.D. gekleed in “short” op de Kokolishi kleuterschool te Groot Kwartier met de mededeling dat zij in opdracht van de moeder van Darly Lai het kind kwam ophalen om haar naar een arts te brengen. Na schooltijd kwam een zus van de moeder het kind afhalen op school. Toen werd vernomen van het verhaal van de dame H.D.

De moeder verklaarde na aangifte van vermissing van haar kind nimmer aan wie dan toestemming te hebben gegeven haar kind van school op te halen op dat uur. De politie liet die middag direct een opsporingsbericht omroepen via de lokale radio- en tv-stations en zette zelf een zoekactie op touw.

Later op de middag meldde zich de vrouw D, die toegaf het kind te zijn gaan ophalen op verzoek van de man M. Deze werd om negen uur die avond aangehouden. Hij ontkende aanvankelijk zich nergens aan schuldig te hebben gemaakt, maar op de vroege donderdagochtend legde hij een volledige bekentenis af.

Op zijn aanwijzigingen trof de politie op Hato het levenloze lichaam aan, van het meisje. Het lichaam en de kleding waren met bloed besmeurd. Het lijkje dat in een beginnende staat van ontbinding verkeerde, toonde diverse steek- en snijwonden aan hals, zij en buik. Met een lijkwagen werd het overgebracht naar het lijkenhuis waar sectie wordt verricht. In de buurt van het lijkje, trof de politie ook het mes aan, waarmee M. het kind opzettelijk van het leven heeft beroofd. Het mes is in beslag genomen. M. en de vrouw D. zijn ingesloten.

Het motief voor deze daad van M. is gelegen in een twist die er bestaat tussen hem en een tante van het slachtoffer. De tante wilde geen verhouding meer hebben met de man.

 

Woensdag 17 oktober 1979

Levenslang geeist voor kindermoord

Willemstad – De Offier van Justitie.E.J. Vos heeft vannochtend levenslang geëist tegen J.M. die moord ten laste wordt gelegd op het 6-jarige meisje Darley Lai.

Het meisje werd op 23 mei van dit Jaar van school gehaald door een vrouw die zich uitgaf voor een familielid van het kind. Later werd het lijkje van het meisje gevonden in de bossen bij Hato het kind was op beestachtige wijze doodgestoken.

De recherche arresteerde als verdachte van de moord J.M. Alhoewel hij aanvankelijk bekende Darly Lai te hebben vermoord – als wraakactie omdat een tante van het meisje een eind had gemaakt aan een verhouding met hem – heeft J.M. vanochten tijdens de rechtzaak alle verklaringen herroepen die hij eerder tegenover zowel de politie als de rechtercommisaris had afgelegd. Hij verklaard nu dat de vrouw die het Meisje van school haalde heeft doodgestoken.

Volgens de psychiatrische rapporten is J.M. licht verminderd toerekeningsvatbaar.

Hij zou echter niet krankzinnig zijn. Hij wordt verdedigd door de Arubaanse advocaat T.H. Lopez. Er bestond vanochtend een enorme belangstelling voor deze rechtszaak. Het plein voor het Gerechtsgebow stond vol met mensen. Bij het ter perse gaan van deze edtie was de rechtszaak nog niet afgelopen.

 

 

WOENSDAG 31 OKTOBER 1979

Vonnis twintig jaar in kindermoordzaak

Officier gaat in hoger beroep

WILLLMSTAD – Rechter in eerste aanleg mr R.P. Koeijers legde vanmorgen J.M. twintig jaar gevangenisstraf op voor de moord op de zesjarige Darly Lai. Officier mr H.M. Vos had twee weken geleden levenslang gevraagd. Hij zal in hoger beroep gaan.

Het meisje Lai werd op 23 mei op aanwijzing van beklaagde in de buurt van Hato door de politie gevonden. Zij was met messteken om het leven gebracht. Beklaagde trok tijdens de behandelingvan de zaak al zijn verklaringen in en bleef volhouden dat hij het niet had gedaan.

De rechter zei in zijn motivering dat de psychiater had verklaard dat de kans op herhaling erg groot was. Daarom was het noodzakelijk dat bij gebrek aan psychopateninrichtingen, de maatschappij beschermd moest worden.

Het alternatief was in dit geval een lange gevangenisstraf, maar levenslang was, volgens hem, niet op zijn plaats. Het was niet komen vast te staan dat beklaagde onverbeterbaar was. Dat had hij niet uit het psychiatrisch rapport kunnen afleiden. Verwacht mag worden, aldus de rechter, dat de agressiviteit en andere gevaarlijke tendenzen, tegen de tijd dat beklaagde uit de gevangenis wordt ontslagen, verdwenen zijn (beklaagde is dan rond de 45 jaar, red.).

Over het eventueel plaatsen van beklaagde in een inrichting in Nederland, zei de rechter, dat de psychiater dit niet mogelijk achtte, gezien de beperkte intelligentie en onvoldoende taalvaardigheid van beklaagde. Tijdens de uitspraak vanmorgen was het opvallend rustig. De menigte die twee weken geleden op het Wilhelminaplein uren lang stondte wachten, was thuis gebleven.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties