28 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 18:57

PBC | Vliegverkeer Curaçao moet rekening houden met vulkaanuitbarsting Soufrìere

Persbureau Curacao Het vliegverkeer richting Curaçao, Aruba en Bonaire kan last ondervinden van de as van de uitbarstende vulkaan Le Soufriere. Dat zegt de Meteorologische Deinst van Curaçao....

PBC | OM houdt twee minderjarigen aan na mishandeling op video

Persbureau Curacao De politie heeft twee minderjarigen aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarvan werden beelden gemaakt. Die werden vorige week verspreidt via sociale media. Daarop kon je zien...

Trouw | Voor ABN Amro is de witwaszaak nu afgedaan, maar drie oud-bestuurders worden verdacht

Dirk Waterval | met feitenrelaas, persbericht en transactieovereenkomst Waarom besloot het OM dit keer wél om gelijk verdachten aan te wijzen in het falende bankbeleid van ABN Amro? Betreurenswaardig...

ParadiseFM | ‘Vaccinatiebonus werknemer mag’

Je personeel een financiële tegemoetkoming geven voor het nemen van het vaccin is arbeidsrechtelijk toegestaan. Dat schrijven juristen van HBN Tax & Law in een speciaal bulletin....

Democracy now! | Monday, April 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoÁchter Schotte's ''warme'' relatie met Haiti

Áchter Schotte’s ”warme” relatie met Haiti

Premier Schotte en de President van Haiti ontmoeten elkaar zowat iedere maand sinds het begin van dit jaar. Wat zit er achter deze vreemde mystieke maar ook zeer intieme relatie?
– 8 februari 2012. President van Haïti, Michel Martelly, op Curaçao aangekomen om een aantal presentaties over energiebeleid en het fiscale stelsel bij te wonen.
-1 maart 2012. Premier Gerrit naar Haïti, voor een tweedaags werkbezoek over de rol van Curaçaose aannemers bij de wederopbouw van Port-au-Prince.
– 4 april 2012 Premier Schotte heeft een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Haïti en Colombia, in Port au Prince, Haïti.
Saillant is dat Schotte voor zijn tweedaags bezoek aan Haiti een privé vliegtuig huurt van het geld van de Curaçaose belasting betaler.
 
Wat schuilt er achter deze oververhitte relatie met een land dat het armste is van het westelijk halfrond? Wat hebben Curaçao en Haiti elkaar anders te bieden dan vriendschap.

 

 

Deze vraag wordt nog pregnanter als je daarbij ook kijkt naar de samenwerkingsovereenkomsten die bijna alles omvattend zijn
1.      Samenwerking op het gebied van gezondheidszorg, cultuur, educatie, technologie, landbouw, toerisme, energie, transport, buurtontwikkeling en handel.
2.      De rol van Curaçaose aannemers bij de wederopbouw van Port-au-Prince.
In dezelfde periode valt de aandacht ook op een eveneens opmerkelijke reactie van premier Schotte op het verzoek van Nederland aan Curaçao om sancties tegen Iran te steunen in verband met de problematiek van kernwapen productie. Daarop reageerde premier Schotte met de uitspraak, dat de recentelijk verhoging van de benzine en dieselprijzen op Curaçao, het gevolg is van sanctie tegen Iran.
De kranten kopten: Premier Gerrit Schotte zet zijn vraagtekens bij het Europees sanctiebeleid ten aanzien van Iran.
Dan valt het kwartje. Schotte-Iran-Haiti. Schotte ruikt geld voor de wederopbouw in Haiti. Geld ook afkomstig uit Iran.
Op de site van de Haitian truth.org, las ik dat de President van Iran bereid is een bedrag van $600.000.000 te investeren in de wederopbouw van Haiti in het kader van zijn New World Order beleid.
Dus geld genoeg voor de ambitieuze premier die allerlei zakelijke belangen van partij sponsoren en zichzelf behartigt. Het verklaart ook waarom we de Premier op de foto zien in het gezelschap van zakenman, partij sponsor en oom van zijn buitenechtelijke partner, Oswal dvd Dijs en tevens president commissaris van Aqualectra.
Het beeld van mogelijke big personal business, wordt compleet als de relatie tussen Schotte en Venezuela wordt meegenomen. Schotte werd toen met een privé vliegtuig van Chavez opgehaald om de viering van de onafhankelijkheid bij te wonen.
Ook Premier Skerrit Roseveldt zit in hetzelfde privé vliegtuig waarmee Schotte wordt opgehaald.
 
.
De  relatie tussen Chavez en Achmadinached is zeer goed.  Als Schotte zaken wil doen met Haiti dan maakt hij zeker een goede beurt als bij de president van Iran de potentiele geldschieter voor de werderopbouw van Haitie en vriend van Chavez, gunstig gezind is.
Ook Venezuela zich verzet tegen de sancties tegen Iran en daarvoor haar Staatsbedrijf de PDVSA gebruikt om die sancties te omzeilen. In 2010 werd de PDVSA op Curaçao ‘misbruikt’voor die omzeiling. Dat bleek uit de bills of lading.

De laaste vraag is welk commerciële slag Schotte zou kunnen slaan?

Tijdens het bezoek van de president van Haiti aan Curaçao, bezocht hij onder andere de WiFi-mobielen van Fundashon Gerrit Schotte en nam hij een kijkje bij de windmolens. De eigen belangen van Schotte lopen op beide tereinen.
Zonnepanelen en de windmolens.
President Martelly heeft grootse plannen om wifi mobielen in te zetten in een aantal wijken in Haiti. Ook zijn er plannen om met financiering uit Sto. Domingo 6000 volkswoningen te bouwen die worden voorzien van zonnepanelen. Het ‘’bevriend bedrijf’’ op Curaçao zou die kunnen leveren. Schotte was aanwezig in Haiti tijdens de demostratie van de ‘’tap tap mobiel’’ zoals de wifi-mobiel in Haiti heeft.
Haiti heeft ook interesse voor windmolens. Ook hier zou een Schotte voor een bevriend bedrijf een slaatje kunnen slaan.  Schotte zou dit bedrijf de Typhoon Capital willen bevoorrechten in plaats van het bedrijf Nucapital. Met Nucapital had Aqualectra al een overeenkomst voor uitbreiding en vernieuwing van het windmolenpark in 2009. In 2010 werd deze overeenkomst stop gezet en liepen gesprekken tussen MP Schotte en Typhoon. Nucaptial dreigde met Rechtzaken en zette een zware diplomatieke lobby in. Schotte koos eieren voor zijn geld en gaf Nucapital alsnog een vergunning voor de opzet van de windmolens. Er moet dus nog een markt worden gevonden voor het bevriend bedrijf en in Haiti liggen de kansen. Als Amerika moeilijk doet met allerlei regels over openbare aanbestedingen dan is het geld van Iran met een charme offensief wel toegankelijk. Zeker als blijkt dat de President van Iran fors wil investeren in wat hij zelf noemt “’the coup des grace to America’s weakened Monroe Doctrine.’’ Het is de politiek van de New World order van President Ahmadinejad. Hij wil samen met Caribbische leiders, inclusief Venezuela, Nicaragua, Guatemala and Ecuador en Haiti ( let wel noodlijdende landen) een nieuwe organisatie oprichten die de OAS moet verslaan en daardoor de invloed van US en Canada in de regio verdrijven.
Tenslotte nog de samenwerking Haiti, Colombia en Curaçao. Premier Schotte tekende woensdag 4 april een samenwerkingsovereenkomst met Haïti en Colombia. Ook hier speelt waarschijnlijk de mogelijkheid dat Gerrit Schotte zich opwerkt als consultant die samen met Colombia een opdracht binnen haalt om Haiti te adviseren over wijkaanpak,
 
In dit geopolitieke wespennest van conflict met Europa, de VS en Canada past de haat tegen de PAR die altijd goede banden heeft voorgestaan met Nederland en de VS, perfect. Schotte daar integen voelt zich daar helemaal thuis. In troebel water is het immers goed vissen en daar weet Gerrit Schotte alles van gezien zijn reputatie als meester zwendelaar.
 
Oswald van der Dijs tijdens werkbezoek van premier Schotte aan Haiti.
President Martelly van Haiti is ook geen onbekende in de wereld van corruptie. In een televisie uitzending op 31 maart 2011 in Sto. Domingo verschijnt een interessant verhaal.
De journalist Nuria Piera verklaart het Dominicaanse Statenlid Felis Bautista – eigenaar van verschillende bouwbedrijven die in voorafgaande jaren contracten van meer dan $200 miljoen heeft gekregen – Martelly $ 2.6 miljoen heeft gedoneerd voor zijn presidentsverkiezing in 2011. De klacht van Piera was onderbouwd met bankafschriften en was voldoende om voor het OM om een onderzoek op te starten.
Nu warme contanten zijn gelegd door Premier Schotte met President Martelly, kunnen de business deals lopen via zaakgelastigde Oswald van der Dijs, oom van de ”byside” van Gerrit Schotte, president commissaris Aqualectra, commissaris RDK.
Voor Curaçao zit er in ieder geval geen enkel voordeel in.
Omayra V. E. Leeflang
Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties