26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Accountantweek | Opnieuw tuchtzaak in witwaszaak van 320 miljoen

HomeMediaAlgemeen nieuwsAccountantweek | Opnieuw tuchtzaak in witwaszaak van 320 miljoen

Michiel Satink – Accountantweek

Tweede tuchtklacht tegen de accountant, ingediend door het Openbaar Ministerie

Is het op verzoek van een klant verwijderen van het woordje ‘concept’ bij een jaarrekening voldoende om een tuchtzaak te beginnen?

Zaaknr. 20/413

De eerdere tuchtzaak: Tuchtrechter legt accountant in witwaszaak waarschuwing op

Het vonnis in de strafzaak: Celstraffen voor witwassen meer dan 320 miljoen dollar

Het is de tweede tuchtklacht tegen de accountant, ingediend door het Openbaar Ministerie. De vorige verliep ‘teleurstellend voor de klager’ en deze tweede zaak is min of meer het laatste zetje om de accountant de put in te krijgen, vermoedt zijn advocaat. Beide tuchtzaken houden verband met twee grote strafzaken in Nederland en op Curaçao rond het zogeheten ‘swipen’ van dollars.

In Venezuela kan met de plaatselijke munt, de Bolivar, amper iets gekocht worden vanwege de al jaren gierende hyperinflatie. Om de ergste nood te ledigen kregen Venezolanen op een creditcard een deels gesubsidieerde hoeveelheid dollars om in het buitenland te besteden aan bijvoorbeeld kleding en medicijnen. Venezolaanse toeristen betaalden goederen op het eiland met hun creditcard, maar kregen in plaats daarvan contante dollars uitbetaald.

De broers Omer en Itzhak G. tuigden op het eiland nepbedrijven op die valse bonnetjes uitgaven met de aanschaf van lingerie. In werkelijkheid ‘kochten’ de Venezolanen contante dollars bij de broers, die voor elke pintransactie een commissie opstreken. Die dollars gingen terug naar het thuisland waar ze op de zwarte markt goud waard zijn. Beide broers kregen in september vorig jaar door de rechtbank in Zwolle celstraffen van 5 en 6 jaar opgelegd voor het witwassen van meer dan 320 miljoen dollar.

Woord verdwenen
De zaak kwam aan het rollen toen een Nederlands filiaal van ING aan de bel trok. Voorafgaand aan de Nederlandse strafzaak daagde het OM de accountant van de broers voor de Accountantskamer. Hij kreeg een waarschuwing opgelegd omdat hij nader onderzoek had moeten doen naar de cijfers. Maar van het negeren van fraudesignalen was volgens de tuchtrechter geen sprake. Volgens het OM is de tweede tuchtklacht, die deze maand diende, gestoeld op de strafzaak op Curaçao.

De feiten dateren uit 2013 maar kwamen pas uit dat onderzoek naar voren. Volgens het OM verwijderde de accountant op verzoek van een van de broers de term ‘draft’ boven de jaarrekening van het bedrijf. Ook de naam van zijn accountantskantoor verdween van het concept. De accountant wist dat dit concept gebruikt zou worden voor derden, meent het OM. De indruk werd gewekt dat het hier om de definitieve cijfers ging.

Met die ‘definitieve jaarrekening’ kon de cliënt van de accountant pinterminals verkrijgen. Uit mails van de accountant blijkt dat het resultaat van de concept-jaarrekening nog ‘flink zal afwijken’ omdat twee bankrekeningen nog niet waren geboekt. ,,Isaac bijgaand de gevraagde jaarrekening 2013. De cijfers zijn in draft en het werkelijke resultaat 2013 kan flink gaan afwijken van de definitieve jaarrekening 2013, daar er nog enkele bankrekeningen geboekt dienen te worden”, schrijft de accountant aan Isaac, ook wel Itzhak, G. Het resultaat over 2013 was in het concept ruim 4 miljoen dollar, terwijl dat in voorgaande jaren schommelde tussen de 55.000 en 1,8 miljoen dollar.

‘Niet chic’
Advocaat Jan Garvelink begon in zijn verweer met een korte terugblik op de eerdere tuchtzaak. Op die zitting werd door het OM een filmpje getoond, waarin de accountant ,,wordt geassocieerd met criminelen, mannen met gleufhoeden, drugshandel, versneden cocaïne en dollars wassende wasmachines.” Een beeld dat niet klopt maar dat de accountant tot op de dag van vandaag achtervolgt.

Hij hekelde vervolgens de werkwijze van het OM. Terwijl beide partijen nog in overleg waren over het intrekken van het hoger beroep, lag daar ineens een tweede tuchtklacht. ,,Dat was niet chic.” Het is niet zo dat de accountant geen enkele blaam treft. ,,Mijn cliënt vindt zelf ook dat hij anders had moeten reageren op het verzoek van de klant. Dat spijt hem.”

Maar de accountant trof maatregelen om te voorkomen dat derden zouden denken dat de cijfers afkomstig waren van een accountant. Vandaar dat met het woordje ‘draft’ ook de naam van zijn accountantskantoor van de jaarrekening verdween. Bovendien had dit alles geen gevolgen.

Garvelink denkt dat de Accountantskamer geen zwaardere maatregel dan een waarschuwing had opgelegd als deze klacht in de vorige tuchtzaak was meegenomen. Hij meent dat het OM de accountant nu met rust moet laten.

,,En als ik dan aan het OM vraag waarom nou juist deze relatief onbeduidende meneer zo hard moet worden aangepakt, of hij nog niet genoeg is gestraft en of hij niet gewoon de kans verdient om zijn bestaan weer op te pakken, dan is het antwoord dat dat ‘niet opportuun’ is. Ik heb geen idee wat dat betekent.”

De tuchtrechter doet binnen vijftien weken uitspraak.

Bron: Accountantweek

3 reacties

  1. “Waarom nou juist dit onbeduidende meneer”. Hij was zeker niet de enige die deed wat hij deed met zijn pin machine. Het waren nog andere meer beduidende meneers en die zijn vrij uit gekomen van deze zaak. Terechte vraag: waarom eigenlijk?

  2. Gianni ‘Mob’ Schob is een produkt van KPMG, net als:

    Victor Bergisch
    -> tuchtrechtelijk veroordeeld wegens grove fouten gemaakt bij een verzekeringskantoor maar gaf desondanks een goedkeurende verklaring bij de Walt Disney jaarrekeningen van Ennia… een verzekeringskantoor.
    Het belette het door geen greintje integriteit gehinderde Beker Tilly Pikerie (voorheen de Paus en Vesseur, waar fraudeur Terry Hernandez zijn opleiding genoot) niet om Bergisch gretig binnen te halen, omdat hij Ennia (lees: de audit fee) meenam.

    Ralf BMWieriks
    -> Professor, doctor, doctorandus, ingenieur. Maakte er desondanks als hoofd vaktechniek zo’n puinhoop van bij PWC dat het hoofdkantoor besliste dat PWC moest vertrekken van Curacao. BMWieriks mocht desondanks aanblijven bij de opvolger Grant Theft Thornton.

    Henry Jourdain
    -> Ontslagen bij Orcobank en daarna ook ontslagen bij FKP, waar hij cheques aan zichzelf uitschreef. Vervolgens zijn eigen kantoortje begonnen waarmee hij zo waanzinnig declareerde bij BZV en SVB dat hij ervoor veroordeeld werd door de rechter en miljoenen audit fee moest terugbetalen.

    Andre Verdelger
    -> Gaf Insel Air als CFO het laatste zetje naar het faillissement door wanbeleid en zichzelf er op de loonlijst te zetten voor een bedrag waar zelfs Franklin ‘Fraud’ Sluis de hik krijgt.

    Terug naar Gianni ‘Mob’ Schob:

    ‘Maar de accountant trof maatregelen om te voorkomen dat derden zouden denken dat de cijfers afkomstig waren van een accountant. Vandaar dat het woordje ‘draft’ van de jaarrekening verdween.’

    Welke idioot heeft Schob laten slagen voor zijn accountantsexamen?

  3. Doet me denken aan de zaak van Gianni ‘Mob’ Schob van EY, die aftekende op de honderden miljoenen swipe fraude bij MCB.

    Onze banku amigu had zogenaamd niet in de gaten dat een klein kut lingeriezaakje in Punda honderden miljoenen omzette… omdat MCB er ook flink aan verdiende.

    Gianni ‘Mob’ Schob moest vervolgens vertrekken bij EY, maar Erik van Eps mocht daar gewoon blijven zitten ondanks dat hij zijn handtekening zette onder de door Stephen ‘Capone’ Capella en Neysa Amnesia bijeenverzonnen Walt Disney jaarrekeningen.

    Dat EY Nederland niet heeft inggegrepen en Erik van Neps de straat op heeft geschopt is een grote schande.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties