Accountancy | ‘Interne administratie KPMG was een puinhoop’

Het KPMG-hoofdkantoor langs de A9 Ⓒ Rene Oudshoorn

De interne administratie van KPMG was een puinhoop en hooggeplaatste KPMG’ers logen elkaar voor. Pogingen om al in een vroeg stadium fiscale duidelijkheid te krijgen over het nieuwe hoofdkantoor langs de A9 bij Amstelveen zijn bovendien door KPMG ‘volledig veronachtzaamd’.

Dat vertelde vastgoedbaas Fred Meijer vrijdag in de rechtszaal bij de behandeling van de zaak tegen hem en onder andere voormalig KPMG-partner Jaap van Everdingen, meldt het FD.

KPMG hield zich volgens raadsman Guido de Bont van Meijer jarenlang doof en blind voor groeiende twijfels over de fiscale verwerking van de bouw van het hoofdkantoor. Die problematiek had volgens hem binnen KPMG geen enkele prioriteit, terwijl Meijer daarvoor juist verschillende malen heel nadrukkelijk aandacht   zou hebben gevraagd.

‘Keihard voorgelogen’

Meijer neemt daarmee nadrukkelijk afstand van Van Everdingen. De voormalige KPMG-topman betoogde onlangs in de rechtszaal namelijk juist dat KPMG ruimschoots op tijd de constructie aan de Belastingdienst voor wilde leggen, maar dat de fiscus niet thuis gaf. Volgems Meijer kreeg ook hij die versie van KPMG te horen, maar is hij daarmee keihard voorgelogen. ‘Er werd niets voorgelegd aan de Belastingdienst.’ Volgens advocaat De Bont was er sprake van ‘een financiële janboel’ bij KPMG, dat jarenlang alle bouwkosten op één grootboekrekening boekten en worstelde met de duiding van een miljoenenbetaling aan Meijer.

Maandag mag Jaap van Everdingen verweer voeren. Het OM eiste eerder deze week al een onvoorwaardelijke celstraf van vijf maanden tegen Meijer. Van Everdingen hoorde een onvoorwaardelijke celstraf van negen maanden tegen zich eisen.

Bron: Accountancy Vanmorgen

Een Reactie op “Accountancy | ‘Interne administratie KPMG was een puinhoop’

  1. Op Curacao is het niet anders.

    Pabien EY, met het binnenhalen van de KPMG porkeria. Lesje niet geleerd met Gionanini Schob?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *