26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AAV betwijfelt snelle start bouw ziekenhuis

HomeNieuwsAAV betwijfelt snelle start bouw ziekenhuis

WILLEMSTAD — Aannemersvereniging AAV heeft grote twijfels over de vraag of er wel binnen korte tijd gestart kan worden met de bouw van een nieuw ziekenhuis op de huidige Sehos-locatie, en of dat ziekenhuis ook wel op korte termijn klaar kan zijn. Dat laat directeur Mike Willem weten in een persbericht. Hij wil de regering waarschuwen voor de risico’s.

“Er wordt nu overwogen om het nieuwe ziekenhuis op de huidige Sehos-locatie middels een ‘incrementele aanpak’ te bouwen.
En schijnbaar kan dit binnen vier maanden van start gaan.
Waar het de AAV om gaat is dat er zo snel mogelijk wordt gestart met de bouw, gezien de penibele situatie in de bouwsector.
Vaklieden zitten thuis zonder werk en aannemers maken moeilijke tijden door. Maar het is de vraag of er inderdaad meteen gestart kan worden met de bouw van een nieuw ziekenhuis op de Sehos-locatie zelf.”

Business-case
Willem somt een aantal redenen op die deze twijfels veroorzaken.
Zo is het allereerst ‘onduidelijk of er überhaupt een gezonde business-case ten grondslag ligt aan de plannen voor Otrobanda’.

“En voor zover dat toch het geval is, is de vraag of die door onafhankelijke en deskundige experts is getoetst.
Zodat deze onder andere rekening houdt met legacy issues, zoals de huidige schulden.
Dit zullen de financiers ongetwijfeld eisen en dit vergt tijd.”

Ten tweede moeten er volgens De AAV-directeur voor de start van de incrementele bouw verschillende studies worden gedaan:

“Er moet onder meer een analyse van de zorgbehoefte gemaakt worden, een Plan van Eisen worden opgesteld, een projectmanagementplan worden opgesteld en een bouworganisatie worden ingericht. Dit vergt tijd.”

Willem verwijst daarbij naar de voorbereidingen van het Amstel-terrein project die een jaar hebben geduurd.

Ten derde duurt volgens TNO de bouw zelf ten minste vijf jaar, vervolgt hij.

“Verder blijkt uit het masterplan dat er sprake is van het schakelen van veel prefab units.
Dit brengt veel beperkingen met zich mee en zeer waarschijnlijk zullen die in het buitenland worden gemaakt, waardoor de economische impuls en werkgelegenheid voor Curaçao sterk beperkt worden.
Iets waar wij als AAV niet op zitten te wachten voor onze Curaçaose vaklieden.”

“Ten vierde moeten bij incrementele bouw allerlei plannen worden uitgewerkt en een heel nieuw team worden opgezet.
Dit brengt opnieuw hoge kosten met zich mee en de vraag is of wij dat als maatschappij kunnen opbrengen.
Daar komt nog bij dat er bij incrementele bouw zeer hoge eisen aan de bouworganisatie worden gesteld terwijl er ook nog de verantwoordelijkheid voor het doorlopende ziekenhuis is.
In het recente verleden heeft Sehos bij relatief kleine projecten als het opzetten van een Cathlab al veel vertraging opgelopen.
Ten slotte hebben het Sehos-bestuur en de architect nauwelijks ervaring met het bouwen van grote utiliteitsprojecten, laat staan van een specifiek ziekenhuis van 38.000 vierkante meter.
Het gaat om een groot en zeer complex project en hiervoor is een professioneel team nodig dat aantoonbaar over de juiste ervaring beschikt. Wanneer dit ontbreekt worden er extreme risico’s genomen.”

Ongerie

“Tot slot: over het algemeen geldt voor incrementele bouw dat met name technische kwesties het meeste geld kosten en voor een heel andere planning zorgen, met erg veel improviseren op onvoorziene zaken. Feitelijk ontstaan er twee circuits die onafhankelijk van elkaar moeten functioneren: de oudbouw en de nieuwbouw.
De grote vraag is of dat voldoende is doordacht.
Met name zijn bij sloop zaken als het vrijkomen van asbest, stof en trillingen belangrijke aandachtsvelden, omdat ze medische apparatuur kunnen ontregelen met daardoor ongerief bij patiënten en medisch personeel.
Daarnaast is men bij incrementele bouw op de locatie Otrobanda steeds afhankelijk van het volgende bouwdeel en van beschikbare ruimte.
Dit geeft risico’s voor de veiligheid tijdens alle fasen van de bouw.”

Willem verwacht complexe coördinatieproblemen met een groot risico, ‘geen zicht op bouwtijd, geen zicht op kosten, ook dubbele kosten voor onder andere tijdelijke voorzieningen en de demarcatie is niet goed gedefinieerd’.

“Vooral onderhoud zal ook een hoge kostenpost worden.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties