31 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

NRC | Tandeloos pensionadobankje

Begreep ik nou dat de van aanranding en verkrachting verdachte knuffelmarokkaan in de pauze van zijn rechtszaak gezellig stond te koffieleuten met jongens en meisjes uit de...

NTR | Archell Thompson: ‘Verboden te huilen’ doorbreekt stigma rond emoties

Kim Hendriksen Archell Thompson staat deze week in het DNA Storytellers Café in Rotterdam met zijn nieuwste storytelling voorstelling, ‘Verboden te Huilen’. Met zijn nieuwe voorstelling wil hij een...

PBC | Centrale Bank wil hogere topsalarissen voor eigen bestuur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) wil dat de regering afwijkt van de huidige wettelijke...

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden: Zonnepanelen

HomeAuteursIngezondenIngezonden: Zonnepanelen
Brief
Ingezonden brieven

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN
Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.
De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal inhouden worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Willem Kemper aan het woord

 

Naar aanleiding van de ingezonden brief van de heer Donker, hierbij mijn reactie omdat, met alle respect voor de heer Donker, ik van mening ben dat deze kwestie wat eenzijdig wordt belicht.

Ik doe vanaf 1993 zaken met elektrotechnische bedrijven en adviesbureaus op de Antillen en Suriname en ben dus ook op Curaçao bekend met de problematiek op het gebied van energievoorziening.
Inmiddels heb ik Curaçao in een aantal opzichten zo goed leren kennen, dat ik op dit moment zelfs overweeg mij op het eiland te vestigen.
Als specialist energietechniek en energie besparende componenten heb ik veel bedrijven geadviseerd (en nog steeds) met oplossingen (zonder PVpanelen!) waarbij teruglevering helemaal niet aan de orde was.
Het doel om de kWh-meter “langzamer” te laten draaien wordt door toepassing van deze technieken in ieder geval toch wel gerealiseerd en dat alles met uitstekende terugverdientijden op de investering.
Op zich is er niets op tegen om PVpanelen en eventueel windmolens door particulieren op het net te laten aansluiten, maar het is daarbij niet reëel om zondermeer aan de belangen van Aqualectra voorbij te gaan.
Het netwerk dat Aqualectra in de loop van de jaren heeft opgebouwd zal ook in stand gehouden en zonodig uitgebreid moeten worden.
Voor de teruglevering van opgewekte energie maakt iedereen gebruik van dat zelfde netwerk !
Op de een of andere manier zal het gezamenlijk gebruik van het netwerk beter gehonoreerd moeten worden, anders loopt een initiatief als dat met PVpanelen helemaal spaak.
Ik begrijp heel goed dat dhr Jonis de hakken in het zand zet, want het kan niet zo zijn dat door steeds meer eigen opwekkingen de continuïteit van de algemene energievoorziening in gevaar komt, om de dood eenvoudige reden dat Aqualectra daardoor steeds minder rendement zou gaan maken.
Een hotel kan echt niet in zijn totale energiebehoefte voorzien met behulp van alleen maar zonnepanelen!

Voor alle volledigheid wil ik nog opmerken dat ik thans geen enkele relatie heb met Aqualectra.
In het verleden heb ik wel regelmatig contact met het bedrijf gehad, in een poging om tot zaken te komen, maar dat is in alle gevallen op niets uitgelopen.

Met vriendelijke groet,

Door: Willem Kemper, Adviseur Energietechniek
te, Nederland

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

 1. @Marcus:
  “Wat dat betreft wonen er veel verstandiger mensen op Aruba.”

  Niet alleen maar wbt energie: Aruba ariba!
  Kemper “overweegt zich op Curaçao te gaan vestigen”:
  Hou hem lekker daar: Ik doe mijn uiterste best medeleven te betrachten met de Curazoleños en mij niet schuldig te maken aan leedvermaak!

 2. De heer Kemper heeft hier een mooi technisch verhaal neer gezet. Hij gaat echter volledig voorbij aan het feit, dat Aqualectra dure energie opwekt en dat ze ook nog niet voldoet aan minimale milieu-eisen .
  Voor Aqualectra is het een bedrijfseconomische oplossing, voor Curacao een ramp, zeker voor de bevolking, die steeds meer moet betalen voor electriciteit. Wat dat betreft wonen er veel verstandiger mensen op Aruba. Sorry meneer Kemper, techniek is mooi, maar in dit geval duur voor de bevolking van Curacao.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties