31 C
Willemstad
• dinsdag 18 juni 2024

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 juni 2024

Opinie | UPG-status Koninkrijksdelen: ook sociaal-economische rechten

Opinie Wessel Geursen | Persbureau Curacao De discussie over de voordelen van de ultraperifere gebied (UPG)-status voor de Caribische Koninkrijksdelen is opnieuw opgelaaid, mede door een recente motie...

PBC | Rekenkamer Aruba vernietigend over overheids-NV’s

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Het op afstand zetten van overheids-NV’s op Aruba heeft geleid tot een chaos bij die bedrijven. Alleen het elektriciteitsbedrijf WEB lijkt de tand der...

NRC | Tandeloos pensionadobankje

Begreep ik nou dat de van aanranding en verkrachting verdachte knuffelmarokkaan in de pauze van zijn rechtszaak gezellig stond te koffieleuten met jongens en meisjes uit de...
- Advertisement -spot_img

60 burgers maken gebruik van concept-bezwaar milieuorganisaties’

HomeNieuws60 burgers maken gebruik van concept-bezwaar milieuorganisaties’

Termijn ‘zienswijze procedure’ plannen Oostpunt verstreken

WILLEMSTAD — De milieuorganisaties Amigu di Tera en Defensa Ambiental zijn vanaf afgelopen dinsdag overstelpt met mails en telefoontjes, nadat ze een oproep aan de bevolking hadden gedaan om tegen de plannen van de overheid met Oostpunt bezwaar in te dienen.

De plannen van de overheid behelzen de ontwikkeling van minimaal 50 procent van het terrein van Oostpunt. Volgens verschillende vooraanstaande koraalwetenschappers zal een ontwikkeling zoals gepresenteerd in het ‘Zoning Plan’ een desasteuze impact hebben op het bijzonder waardevolle rif. Dit voorziet namelijk de overige riffen aan de Zuidkust van een grote toevoer van ‘baby koralen

De organisaties zelf legden gistermiddag nog de laatste hand aan hun eigen bezwaar, alvorens dat bij het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) in te dienen. Ongeveer 60 burgers hebben van de mogelijkheid gebruikgemaakt om een concept-bezwaar via Amigu di Tera op te vragen.
Voorzitter Yvette Raveneau toont zich uiterst tevreden met de reacties die ‘nog op de valreep’ binnenkwamen.

“Er kwamen ook veel telefoontjes binnen met vragen om additionele informatie. Vandaar dat wij aan het concept-bezwaar ook veel informatie hebben gekoppeld, zoals wetenschappelijke artikelen en andere berichtgeving over dit onderwerp. Het was natuurlijk de bedoeling dat de mensen zelf de informatie zouden doornemen om te kiezen wat zij in hun bezwaar wilden meenemen.”

De door de overheid gestelde 30-dagen-termijn van de zogenoemde ‘zienswijze procedure’ verliep gisteren.
Zoals de Amigoe herhaaldelijk heeft bericht, heeft de gehanteerde procedure voor veel ophef gezorgd.

“We hebben in de afgelopen periode natuurlijk meerdere juristen en experts geraadpleegd, die allen hun verwondering hebben uitgesproken over de gehanteerde procedure en hebben gemeend dat deze onrechtmatig is. Aangezien minister Dominique Adriaens van VVRP onlangs heeft aangegeven een intern onderzoek te hebben ingesteld naar de gehanteerde procedure, menen wij dat het niet anders kan dan dat dezelfde conclusie wordt getrokken”

, aldus Raveneau.
Ze spreekt de hoop uit dat de personen die een conceptbezwaar hebben opgevraagd, dit ook daadwerkelijk bij het ministerie hebben ingediend.

“Oostpunt beslaat een tiende van geheel Curaçao en is alleen daarom al een kwestie die ons allen betreft. We moeten als burgers beter voor onszelf opkomen. Wat me bijzonder tegen de borst stuit, is dat de overheid bereid is om vrijwel integraal de adviezen van externe consultants uit het buitenland over te nemen, maar wel de voorwaarde stelt dat men bij een bezwaar een bewijs van inschrijving moet presenteren.”

De organisaties hebben voorafgaand aan het indienen van het bezwaar gisteren, op 7 november een bezwaarschrift gestuurd tegen de ‘zienswijze procedure’, waarop tot op heden geen antwoord van het ministerie is ontvangen.
Op de vraag waarom ze op de laatste dag van het verstrijken van de termijn hun bezwaar/ zienswijze hebben ingediend, luidt het antwoord:

“ We kregen tot op het laatst nog informatie aangeleverd die we uiteraard hebben willen verwerken.
Verder viel het me op dat veel mensen na ontvangst van de informatie en het concept-bezwaar, nog hebben teruggebeld om te vertellen dat ‘ze een hoop uit de informatie hadden gehaald waar ze voorheen niet van op de hoogte waren’”

, aldus de voorzitter van Amigu di Tera.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties