27 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 09:24

Laatste reacties

- Advertentie -

60 burgers maken gebruik van concept-bezwaar milieuorganisaties’

Termijn ‘zienswijze procedure’ plannen Oostpunt verstreken

WILLEMSTAD — De milieuorganisaties Amigu di Tera en Defensa Ambiental zijn vanaf afgelopen dinsdag overstelpt met mails en telefoontjes, nadat ze een oproep aan de bevolking hadden gedaan om tegen de plannen van de overheid met Oostpunt bezwaar in te dienen.

De plannen van de overheid behelzen de ontwikkeling van minimaal 50 procent van het terrein van Oostpunt. Volgens verschillende vooraanstaande koraalwetenschappers zal een ontwikkeling zoals gepresenteerd in het ‘Zoning Plan’ een desasteuze impact hebben op het bijzonder waardevolle rif. Dit voorziet namelijk de overige riffen aan de Zuidkust van een grote toevoer van ‘baby koralen

De organisaties zelf legden gistermiddag nog de laatste hand aan hun eigen bezwaar, alvorens dat bij het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) in te dienen. Ongeveer 60 burgers hebben van de mogelijkheid gebruikgemaakt om een concept-bezwaar via Amigu di Tera op te vragen.
Voorzitter Yvette Raveneau toont zich uiterst tevreden met de reacties die ‘nog op de valreep’ binnenkwamen.

“Er kwamen ook veel telefoontjes binnen met vragen om additionele informatie. Vandaar dat wij aan het concept-bezwaar ook veel informatie hebben gekoppeld, zoals wetenschappelijke artikelen en andere berichtgeving over dit onderwerp. Het was natuurlijk de bedoeling dat de mensen zelf de informatie zouden doornemen om te kiezen wat zij in hun bezwaar wilden meenemen.”

- Advertentie -

De door de overheid gestelde 30-dagen-termijn van de zogenoemde ‘zienswijze procedure’ verliep gisteren.
Zoals de Amigoe herhaaldelijk heeft bericht, heeft de gehanteerde procedure voor veel ophef gezorgd.

“We hebben in de afgelopen periode natuurlijk meerdere juristen en experts geraadpleegd, die allen hun verwondering hebben uitgesproken over de gehanteerde procedure en hebben gemeend dat deze onrechtmatig is. Aangezien minister Dominique Adriaens van VVRP onlangs heeft aangegeven een intern onderzoek te hebben ingesteld naar de gehanteerde procedure, menen wij dat het niet anders kan dan dat dezelfde conclusie wordt getrokken”

, aldus Raveneau.
Ze spreekt de hoop uit dat de personen die een conceptbezwaar hebben opgevraagd, dit ook daadwerkelijk bij het ministerie hebben ingediend.

“Oostpunt beslaat een tiende van geheel Curaçao en is alleen daarom al een kwestie die ons allen betreft. We moeten als burgers beter voor onszelf opkomen. Wat me bijzonder tegen de borst stuit, is dat de overheid bereid is om vrijwel integraal de adviezen van externe consultants uit het buitenland over te nemen, maar wel de voorwaarde stelt dat men bij een bezwaar een bewijs van inschrijving moet presenteren.”

De organisaties hebben voorafgaand aan het indienen van het bezwaar gisteren, op 7 november een bezwaarschrift gestuurd tegen de ‘zienswijze procedure’, waarop tot op heden geen antwoord van het ministerie is ontvangen.
Op de vraag waarom ze op de laatste dag van het verstrijken van de termijn hun bezwaar/ zienswijze hebben ingediend, luidt het antwoord:

“ We kregen tot op het laatst nog informatie aangeleverd die we uiteraard hebben willen verwerken.
Verder viel het me op dat veel mensen na ontvangst van de informatie en het concept-bezwaar, nog hebben teruggebeld om te vertellen dat ‘ze een hoop uit de informatie hadden gehaald waar ze voorheen niet van op de hoogte waren’”

, aldus de voorzitter van Amigu di Tera.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden consensusrijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden consensusrijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).

PBC | Wanhopige brief: drie Venezolaanse migranten die al tien maanden in de cel zitten, vragen premier Curaçao om vrijlating

Persbureau Curacao Drie Venezolanen die op Curaçao worden vastgehouden, doen een wanhopige oproep aan premie Gilmar Pisas om vrij gelaten te worden. De drie zitten al tien maanden vast...

PBC | Aantal actieve cases Curaçao daalt licht op zondag

Persbureau Curacao Er zijn vandaag 36 nieuwe besmettingen bijgekomen. Mensen met een positieve test althans. Aanmerkelijk minder dan de afgelopen dagen toen gemiddeld meer dan 70 mensen positief...

PBC | Mogelijk weer nieuwe beperkende coronamaatregelen op Curaçao

Persbureau Curacao De regering Pisas overweegt de coronamaatregelen opnieuw aan te scherpen. Gebaseerd op informatie van de GGD en RIVM is het aantal gestegen positieve testen mogelijk reden...

PBC | Shariengela Cijntje is Miss Universe Curaçao 2021

Persbureau Curacao Miss Universe Curaçao 2021 is Shariengela Cijntje. De 27-jarige schoonheidskoningin won gisteravond de 58e editie in de Ballroomzaal van het Curaçao Marriott Beach Resort. Shariengela volgt Chantal...

PBC | CHATA: hotelbezetting Curaçao steeds beter, maar vraag moet gestimuleerd

Persbureau Curacao Ruim de helft van alle hotelkamers op Curaçao was bezet in de maand juni. Dat meldt CHATA. 54,6 procent om precies te zijn. Volgens de vertegenwoordiger...
- Advertentie -