28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Schadeclaim Maal dreigt opnieuw

HomeMediaAD | Schadeclaim Maal dreigt opnieuw
‘Ontwikkeling Oostpunt gefrustreerd’

Willemstad – De plannen van de overheid voor een onderwaterpark bij Oostpunt met Carmabi als beheerder, maken de bestemmingswijziging van het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) tot een wassen neus. Carmabi zal geen enkele ontwikkeling dulden, zegt een furieuze Willy Maal.

De Erven Maal, eigenaars van Oostpunt, vernemen via de media dat voormalig ministers Zita Jesus-Leito van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Eugene Rhuggenaath van Economische Ontwikkeling en Suzy Camelia-Römer van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) vlak voor hun aftreden op 24 maart hebben besloten tot een onderwaterpark waarmee bij Oostpunt 20 kilometer rif wordt beschermd ‘ter compensatie van het verloren gaan van 300 meter van het rif door de bouw van een tweede megapier’. De wetgeving daarvoor zou bijna klaar zijn om voor goedkeuring naar de Staten te sturen.

Dat is nog niet gebeurd. Maar als het Landsbesluit betreffende het Onderwaterpark Curaçao zoals dat er nu ligt en de Ministeriële Regeling waarmee Carmabi als parkbeheerder wordt aangesteld worden aangenomen door het parlement, kan dat Curaçao duur komen te staan. Want als de ontwikkeling van Oostpunt de Erven Maal onmogelijk wordt gemaakt, komt de overheid haar inspanningsverplichtingen uit de Vaststellingsovereenkomst niet na.

,,Dan heeft men mij in december, toen de Landsverordening herziening Oostpunt werd aangenomen door de Staten, blijgemaakt met een dode mus”, zegt Maal die een en ander inmiddels zelf heeft uitgelegd in een brief aan de huidige GMN-minister Sysline Girigoria en vervolgens nog eens via zijn advocaat van HBN Law aan VVRP-minister Jaime Córdoba.

Een decennialang durend conflict tussen de Erven Maal en de Curaçaose overheid leek december vorig jaar uit de wereld. Met het aannemen van de wetgeving voorkwam het parlement dat de familie een claim van ongeveer 100 miljoen gulden zou opeisen, omdat de overheid zich in 1999 middels een afspraak verbond om prioriteit te geven aan de ontwikkelingsmogelijkheden op het land van Maal, maar dat naliet.

Met de herziene wet werd de weg geopend om bepaalde projecten te beginnen op Oostpunt. Camelia-Römer benadrukte in december in de Staten dat voldaan moest worden aan de bestaande wetgeving, ook op het gebied van maritiem beheer, koraalrifbeheer, natuurbeheer en natuurbescherming.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

  1. Als Maal geld wil zien, dan moet de overheid zijn terrein kopen…
    heeft hij snel veel geld om lekker te kunnen leven zonder zorgen..

  2. Goed en duidelijk beargumenteerd. Het zijn allemaal politieke deals. Onze politici denken te bekrompen om betere oplossingen te vinden. Typisch PAR en PNP. Het instellen van een onderwaterpark was dé voorwaarde voor de bouw van een nieuwe megapier. De megapier moest er komen. Waarom begrijpt niemand. Voor een sector waar als samenleving amper aan verdient wordt. Het beheer van de binnenwateren is al heel lang een heet hang ijzer. CPA aaste ook op dit beheer. Gelukkig begreep de politiek dat dit zeker niet de oplossing was. Dan maar ergens anders onderbrengen. Carmabi is al lang geen onderzoeksinstituut meer en vecht voor haar bestaansrecht. De subsidies zijn ook op. Dan maar samenvoegen en onderbrengen bij Carmabi dat geen middelen heeft en alle ontwikkelingen zou tegenhouden. Totaal geen visie. Al deze belangen van overheid nv’s en instituten hebben invloed op de alledaagse gang van zaken. De lezer moet hiervan op de hoogte gesteld worden.

  3. Ja, natuurlijk. Maal wil alleen maar geld zien! Het in het verleden door de WIC weggegeven stuk terrein aan diverse WIC bestuurders (Oostpunt met de daarin liggende plantages) om niet zou eigenlijk inderdaad onteigend en aan de bevolking teruggegeven moeten worden. Ook dit is terug te voeren naar toenmalige corruptie bij de overheid.

  4. Het is niet dat Maal tegen het instellen van het onderwaterpark is. Het is immers Maal, die altijd gezorgd heeft dat het gebied en het koraal beschermd werd, zonder ooit OOIT enige steun, samenwerking of zelfs medewerking van de plethora aan “parkrangers” van het duur met belastinggeld gesubsidieerde Carmabi de afgelopen 30 jaar. Er is nooit een vieze vuile vinger door Carmabi uitgestrekt in het tegengaan van speervissen, karko-en kreeft plundering of illegale wurgnetten aan te pakken op Oostpunt ( elders ook niet zo te zien!) Maal staat alleen in deze. Het AD-artikel laat jammer genoeg achterwege het feit dat het wetsontwerp van ex MIN Zita Leito voor instelling van het onderwater park en het benoemen van CARMABI als beheerder ook inhoudt dat Carmabi door de overheid in beheer wordt gegeven niet alleen het onderwaterpark en koraal-rif vanaf Jan Thiel tot Oostpunt alsmede aan de Noordkust ( met ongelimiteerde macht om haar intenties om het een een “no go zone”, “no fish zone” en “no anchor zone te maken”, en “gebruik te limiteren”) maar ex Min GMN Zita Leito / PAR heeft voor Carmabi zelfs opgenomen dat ook een “bufferzone” van de binnenwateren en lagunes landinwaarts alsmede de kustzone tevens in beheer zullen worden afgegeven aan Carmabi . De kustzone en binnewateren / lagunes zijn EIGENDOM van Maal. Hoe denkt een weldenkende Minister PRIVE EIGENDOMMEN in beheer te mogen geven aan een derde??? En dit dan stiekem zonder enige betrekking of zelfs overleg over deze intenties met de rechtmatige eigenaars.!!! Dit is puur onteigening en heimelijke uitholling en tegen de wet, alsmede de op de overheid rustende verplichtingen uit zowel drie vonnissensn, de vaststellingsovereenkomst en het door de overheid zelf met overgrote meerderheid van 20 tegen 1 aangenomen EOP die ontwikkeling van Oostpunt onder strikte regels niet alleen toestaat, maar VOORSCHRIJFT. Trouwens, ook Spaanse Water, Fuikbaai; Caracasbaai en de aangrenzende (droge) kust zone wordt “in beheer afgegeven” aan Carmabi, die dan beleid gaat invoeren (en uuteraard leges en kosten en regelgeving!) omtrent kades, pieren, steigers, bebouwing, aktiviteiten, ankeren, gebruik IN het Spaanse Water. Het is dus de bewoners van Brakkeput Abou, Mei Mei en Ariba, Jan Sofat, Kuradi Buriko, Ceru Boka, Caracasbaai etc allemaal aan te raden kennis te nemen van het feit dat HUN grond grenzend aan binnenwater, salinja or lagune thans in beheer wordt gegeven aan Carmabi, die thans gaat bepalen en beslissen over hun aktiviteiten! Niet alleen bij Maal. Dáár draait het om !!

  5. De constructie van die tweede megapier brengt meer kwaad dan goeds met zich mee. CPA heeft iedereen zo ver gekregen om hun miljoenen project te steunen. Het ging al ten koste van de Superior Producer, dat als een van de mooiste duikwrakken in de regio staat aangeschreven. Nu staat een volgende claim van Erven Maal voor de deur, dankzij een onderhandse politieke deal. What’s next? Allemaal voor een handje vol cruise toeristen die toch niets willen uitgeven of is hier meer achter te zoeken?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties