28 C
Willemstad
• woensdag 17 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Krant Ultimo aan draadje

HomeMediaAD | Krant Ultimo aan draadje
Ultimo Noticia bleek een ‘een paar miljoen’ aan schulden te hebben, o.a. bij de belastingdienst, SVB, drukkerij De Stad en nu ook bij Dick Drayer

Willemstad – De vrees die toenmalig hoofdredacteur Mariano Heyden begin november uitsprak over het lot van zijn krant La Prensa en ook de andere krant van wijlen eigenaar/directeur Agust Adolf ‘Chicho’ Jonckheer, Ultimo Noticia, lijkt uit te komen, namelijk dat beide van het toneel verdwijnen.

Begin deze maand rolde eerstgenoemde dagblad niet meer van de persen en ook de toekomst van Ultimo Noticia is uiterst somber. Donderdag werd het personeel door bedrijfsleider Edvin ‘Bincho’ Yrausquin ingelicht. De krant Bala berichtte daarop vrijdag dat Ultimo zaterdag voor het laatst uitkomt.

Tegenover het Antilliaans Dagblad zegt Yrausquin dat de werknemers hebben aangegeven ‘bereid te zijn door te vechten’. Hij bevestigt dat er zaterdag nog een Ultimo verschijnt. Op de vraag of er volgende week, de eerste werkdag na kerst, nog een editie wordt uitgebracht, antwoordt hij: ,,Ik hoop het.”

Het blijkt dat Ultimo Noticia nv, opgericht in 1982, aanzienlijke schulden heeft. Doorgaans goede bronnen weten te vertellen dat het zelfs ‘om een paar miljoen’ zou gaan bij de Belastingdienst alleen, en daarnaast onder meer ook bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en bij drukkerij De Stad.

Het feit dat de krant aan een zijden draadje hangt, staat in principe los van het vonnis in een zaak die freelancejournalist Dick Drayer tegen Ultimo had aangespannen en gewonnen, en waarbij hij in verband met onrechtmatig gebruik van zijn foto’s door het gerecht een vordering van 100.000 gulden toegewezen kreeg. Want los daarvan stond de uitgever er al zeer slecht voor. Drayer heeft naar eigen zeggen ‘nog geen beslag gelegd’, maar de directie drie weken de tijd gegeven om een regeling aan te bieden.

Bronnen melden dat al enkele maanden geleden het scenario is besproken om de Papiamentstalige krant tot het einde van het jaar open te houden. Even was de gedachte om het nog eens zes maanden ‘te proberen’. Maar de druk van de fiscus, waarmee een betalingsregeling is overeengekomen, en van andere schuldeisers was te groot. Het vonnis vormde de druppel.

Tot voor kort stond de naam van Jonckheer nog altijd ingeschreven als enige directeur/bestuurder van de vennootschap. Zijn naam staat ook nog in het colofon met een kruis ervoor. Het colofon meldt verder een hoofdredacteur, Humphrey Zimmerman, en twee redacteuren: Angel Kirchner en Roberto ‘Pimpel’ Cuales.

Sinds kort staat bij de Kamer van Koophandel alleen nog Lutina Snijder vermeld, als procuratiehouder.

Jonckheer was aandeelhouder van La Prensa en medeaandeelhouder van Ultimo. Na zijn overlijden in april 2017 wilden zijn kinderen beide verlieslatende dagbladen met aanzienlijke schulden niet langer voortzetten.

Met het verdwijnen van La Prensa en Ultimo is de volle krantenmarkt op Curaçao plotseling wat uitgedund. ’s Morgens verschijnen nog Extra, Vigilante, Bala, het Antilliaans Dagblad (en vanuit de organisatie van laatstgenoemde ook de Caribische editie van De Telegraaf) en ’s middags zijn er de Amigoe en Nobo. Nog altijd zeven kranten, waarvan zes lokaal geproduceerd, op een bevolking van 160.000 inwoners.

De concurrentie in medialand is hevig en er zouden er meer zijn die niet aan hun (belasting)verplichtingen (kunnen) voldoen. Bovendien hebben de gevestigde media last van sociale media en nieuwswebsites van individuen die regelmatig niet vanuit een gevestigde en geregistreerde rechtspersoon werken en vaak ook geen belastingen en sociale premies betalen/afdragen.

De bekende journalist Heyden noemde dat onlangs ‘ongecontroleerde sociale media’. Soms zitten daar zelfs websites tussen die nepnieuws verspreiden zonder hun identiteit prijs te geven.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. De burger wordt verwacht keurig aangifte te doen en belasting te betalen, maar bij bedrijven mogen de schulden schaamteloos oplopen.

    En bij politici (Jamaloodin, Schotte).

    Maar wat kun je verwachten van een Ontvanger waarvan het hoofd, de heer Trona, een hoerentent te Santa Rosa runt?

  2. Alweer laat de belastingdienst en SVB verstek gaan ten koste van de bevolking. Laat de schulden maar oplopen! Of zitten er nog steeds vriendjes bij deze diensten die bedrijven de hand boven het hoofd houden. Wat doet de regering hieraan? Ook niets! Neem eindelijk eens maatregelen zodat het inningsbeleid aangescherpt wordt.
    Maar dat zal wel niet gebeuren gelet op de vele pastechis die nog steeds worden uitgedeeld door de verschillende overheids instanties waar onze “ministers” verantwoordelijk voor zijn.
    Erfpacht, belastingen en sociale premies die niet betaald worden, er kan zonder vergunning overal gebouwd worden etc.etc.
    Wat een slappe overheid. Ja, we hebben die zelf gekozen in de hoop dat het beter zou worden, maar helaas het blijft bij het oude.
    Veel beloven maar niets doen want de kennis om een land te leiden ontbreekt totaal bij deze “leiders”.

  3. Tja, er zijn op deze rots wel meer dingen die in de vorige eeuw zijn blijven hangen. Om dan maar gelijk weer iemand anders als de schuldige aan te wijzen (de sociale media) is zoals inmiddels wel duidelijk de standaardreactie van een curacaoenaar om de aandacht van het eigen falen af te houden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties