29 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Eerste tranche Insel Air

HomeMediaAD | Eerste tranche Insel Air
3 miljoen gulden
3 miljoen gulden

Willemstad – Insel Air heeft eind december van de regering een eerste tranche van de beloofde financiële ondersteuning ontvangen. Het gaat hier om 3 miljoen gulden.

Dat bevestigt minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling tegenover het Antilliaans Dagblad.

Ondertussen zijn ook met de bestaande top van Insel Air afspraken gemaakt over de betrokkenheid van de regering bij het vliegbedrijf. Overeen is gekomen dat zowel Insel als de regering twee leden van de Raad van Commissarissen (RvC) zal benoemen en dat het vijfde lid – tevens de RvC-voorzitter – samen zal worden gekozen.

Ook in het managementteam zullen namens de regering leden worden geplaatst, zo verklaart Rhuggenaath. Hij benadrukt dat het uitgangspunt hierbij is om de directie ‘te versterken’, maar geeft tegelijkertijd aan dat er verschuivingen kunnen plaatsvinden. Inmiddels is afgesproken dat de regering binnen het bestuur twee personen zal benoemen; één voor de functie van financieel directeur (naast de bestaande financieel directeur, red.) en één voor de functie van voorzitter van het managementteam (naast de chief executive officer, red).”

In gesprek met deze krant laat Economieminister Rhuggenaath verder weten dat de voorzitter van het managementteam de doorslaggevende stem zal hebben wanneer dit nodig en mogelijk is. ,,Het is goed om dat te onderstrepen. Het gaat hier niet om een stemrecht dat zomaar gebruikt kan en moet worden; besluiten moeten immers samen genomen worden volgens ‘common understanding’ en consensus, maar gezien het feit dat de regering een aanzienlijke financiële bijdrage levert (van alles bij elkaar mogelijk wel 15 miljoen dollar, red.), is het voor ons wel belangrijk dat – indien nodig – de voorzitter van het managementteam die door ons op deze plek wordt gezet, de doorslaggevende stem zal hebben.”

Overigens is het bekend dat in de complexe luchtvaartindustrie bevoegdheden op allerlei niveaus en in manuals tot in detail worden beschreven, en dat deze ook niet zomaar kunnen werden overruled. Dat heeft onder andere met veiligheidsvoorschriften te maken. Er zullen dan ook vooral werkafspraken moeten worden gemaakt.

In de laatste weken van december is veel en intensief gesproken over de betrokkenheid van de regering bij het Curaçaose luchtvaartbedrijf en de samenwerking die sinds de goedkeuring in de Staten in december met Insel is aangegaan. Rhuggenaath laat desgevraagd weten dat alle afspraken nu in een overeenkomst moeten worden geformaliseerd en dat de regering vervolgens het hele dossier moet voorbereiden om door de Raad van Ministers te worden goedgekeurd en vervolgens naar de Staten te worden gestuurd ter behandeling en goedkeuring.

Huidige top Insel Air

In het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) van Curaçao staan de volgende personen ingeschreven als bestuurders van Insel Air International bv: Albert Kluyver als chief executive officer (ceo), Charley de Meza als chief financial officer (cfo) en Edward Heerenveen als chief general & international affairs.

De Raad van Commissarissen (RvC) van Insel Air bestaat uit Henry van der Kwast (voorzitter), Marcel Verspuij, Bart Rosheuvel, Jean Trapenberg en Niko Kluyver. De top van Insel wordt verder gevormd door Jurgen Lippinkhof als chief commercial officer (cco) en Ivo Oduber als chief maintenance officer. Beiden zijn samen met Robert Page procuratiehouder. Aldus het Handelsregister van de KvK.

De vennootschap Insel Air International werd al opgericht in 1993. De laatste statutenwijziging dateert van 2006, het jaar dat de luchtvaartmaatschappij daadwerkelijk begon te vliegen. Insel Air bestaat tien jaar. De bedrijfsomschrijving luidt: De exploitatie van een luchtvaartmaatschappij voor zowel het passagiers- als het vrachtvervoer en zowel op geregelde basis alsook op charterbasis; en het in eigendom verkrijgen, huren, verhuren, charteren, exploiteren, bezwaren, in fiduciaire eigendom overdragen van vliegtuigen, vliegtuigmotoren en – onderdelen en het plegen van onderhoud en het verrichten van reparaties aan vliegtuigen.

Insel Air Aruba nv werd opgericht in 2009 en heeft volgens de Arubaanse Kamer van Koophandel Albert Kluyver en Edward Heerenveen als president-directeur en directeur met volledige zeggenschap (‘full authority’), terwijl de Arubanen Frederick Nubeur, Ludwig Hermans en Stephan van Spaandonk een volmacht hebben met beperkte bevoegdheden (‘restricted authority’).

Directe impact snel merkbaar

Hoewel Rhuggenaath voorzichtig is en aangeeft geen expert te zijn, verwacht hij wel dat de directe impact snel merkbaar zal zijn als de overeenkomst tussen de regering en Insel Air eenmaal rond is en de financiële steun aan de luchtvaartmaatschappij kan worden gefaciliteerd. ,,De cash shortage die op dit moment de ‘on time performance’ van Insel Air drastisch beïnvloed, zal dan weer omhoog gebracht kunnen worden”, zo stelt hij in gesprek met deze krant. ,,Normaal spreek je van een minimum van 80 procent. Dat moet de on time performance van Insel dus minstens zijn.” Ook zal een verandering bij de dienstverlening van Insel Air snel merkbaar zijn, zo meent Rhuggenaath. Rhuggenaath herhaalt het belang van de hulp van de regering. ,,Het is belangrijk dat het vertrouwen in het bedrijf wordt hersteld. Daarmee wil ik absoluut niets zeggen over het huidige managementteam, maar wel het belang benadrukken dat het bedrijf het vertrouwen geniet van haar stakeholders – die verder moeten blijven investeren – en de gemeenschap.”

Commissie blijft monitoren

De Commissie van Wijzen – die vorig jaar speciaal door de regering in het leven is geroepen om onderzoek te doen naar de bedrijfseconomische gesteldheid van Insel Air – blijft betrokken en zal de regering regelmatig updaten over het wel en wee van het luchtvaartbedrijf. Dat laat Rhuggenaath weten. ,,Ze blijven de situatie monitoren en aan de stuurgroep van de Raad van Ministers verslag uitbrengen over de uitvoering van het stabilisatietraject van Insel Air.”

Nog belangrijker voor de commissie, zo stelt de Economieminister, is het bestuderen van de connectiviteit. ,,Dat blijft de commissie samen met andere partners in het Koninkrijk doen; kijken op welke manier een bijdrage kan worden geleverd aan het behoud van de connectiviteit tussen de eilanden.”

Eerder meldde deze krant dat Rhuggenaath en Etienne Ys, de voorzitter van de Commissie van Wijzen, contact hebben opgenomen met Nederland en Aruba om te kijken wat voor steun zij kunnen leveren om tot een goede oplossing te komen voor zowel Insel Air als de connectiviteit tussen de eilanden binnen het Koninkrijk. ,,Duidelijk is dat alle landen binnen het Koninkrijk gebaat zijn bij een goede verbinding”, aldus de minister van Economische Ontwikkeling.

De Commissie van Wijzen werd eerder in haar werkzaamheden onder meer bijgestaan door de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab). In de commissie zitten naast Ys (voorzitter), Chris Smith (als lid met internationale luchtvaartkennis), Ralph Blanchard (directeur van luchthavenbedrijf CAP en lid met kennis van regionale luchtvaart), Anton Casperson (voormalig directeur Aqualectra en lid met kennis van bedrijfseconomische aspecten) en Henk de Zeeuw (als lid met kennis van financiële en bedrijfseconomische aspecten).

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

  1. InselAir is nu KPMG geworden:

    Etienne Ys is KPMG lobbyist
    Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) keurt alle jaarrekeningen van al onze overheidsnv’s van KPMG goed
    Anton Casperson was als voormalig directeur Aqualectra een KPMG marionet
    Henk de Zeeuw is partner bij MPMG

  2. Dus degenen die verantwoordelijk waren voor het mismanagement mogen gewoon blijven zitten ?
    Normaal gesproken gaan die als eerste de laan uit, daarna komt het crisis team om crisis maatregelen te treffen teneinde de tent overeind te blijven houden. En pas daarna gaat men werken aan een wederopbouw.
    Vwb Insel kan de bevolking gewoon blijven meekijken. Zolang Insel nog blijft vliegen op Venezuela weet men dat er iedere maand meer geld bij zal moeten.
    Curacao gaat, via Insel, HNO, RDK, Aqualectra etc, op weg naar het eigen faillissement.
    Waarom, waarom, waarom is de bevolking zo oliedom dat we dit soort fratsen maar blijven accepteren.
    We kiezen keer op keer aapjes met gouden ringen, maar beseffen niet dat het gewoon altijd lelijke dingen zullen blijven.
    Kies nu eens een keer voor mensen die WEL een opleiding hebben gehad en die WEL weten hoe bedrijven moeten worden gerund.

  3. Ho ho, niet zo negatief reageren. De ALM heeft het al veel langer uitgehouden dan InselAir. Dát was ook de trots van Curaçao. Alle Antilianen plakten stickers op hun koffers, auto’s of op de voordeur.

    Oké er moesten een paar centen bij, maar het was wél de trots van Curaçao (en een beetje van Aruba)
    Een mooie – designers – jas, schoenen of een overhemd kost ook geld, maar je kunt wél er apetrots in rondlopen.

    En wie weet gaan er straks, over 100 jaar, space-raketten de ruimte in. Dán kunnen uw kleinkinderen trots op Curaçao zijn. Tickets kun je nog steeds boeken bij XCOR (http://spaceexpeditions.xcor.com/the-spaceflight/spaceports/)
    Dit geweldige fenomeen hebben ook te danken aan de , vooruitziende blik – van het eilandsbestuur.

    De kost gaat nu eenmaal voor de baat uit. Óók de kost voor de trots!

  4. Insel is een diep gat, waar we dus belastinggeld in kunnen blijven gooien.
    Hoe vaak gaan we nog bewijzen dat we dit gewoonweg niet aankunnen? Curacao leert niets van het verleden, valse trots laat het toe een privé onderneming ineens ‘onze nationale luchtvaartmaatschappij’ te noemen, en geld van de bevolking er in te blijven gieten om het geheel maar kunstmatig overeind te houden. Dat geld kan beter besteed worden.

  5. De PAR cs moet zich schamen om overheidsgeld te misbruiken voor mismanegement.
    De kiezer wordt niets gevraagd men geeft maar uit.
    Schande.

  6. Slappe hap, wanneer landen we op deze rots eens met beide voeten op de grond en laten we deze grootheidswaanzin varen. Iedere regering trapt in dezelfde val. We zijn veel en veel te klein voor een luchtvaartmaatschappij.

  7. Duidelijk een motie van wantrouwen aan directeur Heerenveeen en zijn lawaaipapagaai Lippinkhof.

    Niettemin diep triest dat wanbeleid van een particulier bedrijf wordt beloond met tientallen miljoenen dollars gemeenschapsgeld.

    Waarom Insel Air wel en Ctex en Girobank niet? Ook daar was sprake van wanbeleid (de Lima, Garcia en Capella) en zijn veel banen verloren of dreigen verloren te gaan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties