29 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Staten: UTS moeten op zoek naar strategische partner

HomeMediaAmigoe | Staten: UTS moeten op zoek naar strategische partner
De Geus: Nog dit jaar afronding Uniqa-verhaal
Staten: UTS moeten op zoek naar strategische partner

WILLEMSTAD — De Staten van Curaçao hebben in een motie telecombedrijf UTS opgeroepen om zo snel mogelijk werk te maken van een zoektocht naar een strategische partner voor het bedrijf. De motie kwam overeen met wat verschillende Statenleden, maar ook minister Earl Balborda (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, PNP) hadden aangegeven, namelijk dat UTS als alleenstaand bedrijf weinig toekomst heeft.

Tijdens de vergadering hadden de Statenleden onthutst gereageerd op de cijfers over 2013, die minister Balborda bekend had gemaakt. Het bedrijf leed in 2013 een verlies van 29,3 miljoen gulden. Dochterbedrijf Antilliaanse Televisiemaatschappij (ATM/TeleCuraçao) leed een verlies van 1,8 miljoen gulden, UTS St. Kitts van 1,4 miljoen, terwijl het Surinaamse joint-venture bedrijf Uniqa een verlies leed van 33 miljoen gulden. In de UTS-familie maakte vorig jaar alleen TDS winst met 3,5 miljoen, en Bonaire met 475.000 gulden.

Ook UTS St. Maarten maakte vorig jaar een winst van 13 miljoen gulden, maar dit kwam gisteren niet aan bod tijdens de vergadering. Zonder de verliescijfers van St. Kitts en Suriname en zonder de eenmalige uitgave van 21 miljoen gulden voor de vrijwillige afvloeiing van 113 werknemers zou UTS in 2013 een winst van 16 miljoen hebben geboekt. In de periode van 2006 tot en 2012 heeft UTS overigens altijd winst gemaakt.


Wanbelei
d

Deze cijfers werden overigens al eerder dit jaar, om precies te zijn in juli, door UTS zelf naar buiten gebracht. Maar na de presentatie van gisteren drongen de verschillende fracties er bij de regering op aan om actie te ondernemen. Zo vond PS-Statenlid Jaime Cordoba dat UTS-directeur Paul de Geus zelf ontslag moet nemen, of dat hij anders ontslagen moet worden vanwege slecht beleid.

“Het is onvoorstelbaar. Nergens ter wereld kan iemand blijven zitten na zulke slechte cijfers. Zo iemand moet weg en nooit meer een kans krijgen om ergens anders de leiding te krijgen.”

MFK’er Gerrit Schotte voerde een brief op van een lid van de Raad van Commissarissen van het telecombedrijf, dat De Geus van wanbeleid betichtte en stelde dat hij het onderzoek naar het gebeuren bij Uniqa in de weg zou staan.

Veel vragen waren er ook over het recente audit-rapport van BDO over UTS. Sinds 2010 was dit al weer het vierde onderzoek dat bij UTS werd uitgevoerd. Eerdere onderzoeken waren van TNO, Soab en Ernst & Young en kostten samen met dat van BDO in totaal 1 miljoen gulden. Maar volgens minister Balborda was dit laatste onderzoek niet ‘meer van hetzelfde’. De minister wilde niet teveel uitwijden over het rapport, maar gaf wel aan dat het concrete aanbevelingen bevat voor investeringen in de infrastructuur van het telecombedrijf en het verbeteren van de bedrijfscultuur bij UTS. Afgesproken is dat aan de hand van het rapport een actieplan – door Balborda een ‘plan aanval’ genoemd – opgesteld zal worden en dat BDO na zes maanden de implementatie hiervan zal evalueren.

Balborda constateerde dat UTS in de huidige vorm geen toekomst heeft. Het moet anders. It’s time for change, benadrukte de minister. Vanuit de Staten zelf kreeg de minister bijval. Aanleiding hiervoor waren niet allen de cijfers van het bedrijf over 2013, maar ook ontwikkelingen in de regio. Balborda maakte melding van twee giganten, Digicel en Cable & Wireless die Columbus/Flow heeft opgekocht, die op dit moment in een hevige strijd in het Caribisch gebied verwikkeld zijn. Verschillende Statenleden spraken de vrees uit dat UTS door een van deze giganten op de thuismarkt, op Curaçao dus, opgeslokt zal worden en maakten zich sterk voor een strategische alliantie met een kapitaalkrachtige buitenlandse partner.


Investeringe
n

Deze gedachte stond centraal in een motie die met algemene stemmen door de Staten werd aangenomen. Hierin werd er bij de directie en Raad van Commissarissen, via de regering op aangedrongen om werk te maken van de zoektocht naar een strategische partner voor UTS. Op deze wijze kunnen ‘de noodzakelijke investeringen, onderhoud van technologie en kwaliteit van de dienstverlening’ gegarandeerd worden. Ook een motie waarin werd gepleit voor een onderzoek door de Algemene Rekenkamer Curaçao naar UTS en al haar dochterondernemingen werd aangenomen. Alle aanwezige Statenleden stemden voor. Dit onderzoek zal zich moeten richten op alles wat er sinds 2010 bij UTS heeft plaatsgevonden en meer specifiek op verhalen over corruptie, wanbeleid en het bevoordelen van derden binnen UTS. Doel van deze motie was volgens de indieners om de rust binnen het bedrijf terug te brengen.

Bron: Amigoe

5 reacties

  1. Ja en als iemand dan wat investeert, zoals zonnepanelen dan weet de wetgever wel een manier om het de kop om te draaien, uit eindelijk is het volk dan weer de pineut. In de jaren 80 hebben we de MAN aande macht gehad, ze hadden iets tegen pakken dus broek aan hemd over de broek enz , maar wel J.Walker black label bestellen op elk feestje uiteraard met cola.
    Toen moesten we ineens alles van ons zelf hebben, luiers, pindakaas, accu,s goh wat een su6 was dat. accu gingen 6 maanden mee dan kon je nieuwe kopen, luiers van eigen bodem klonteren zo erg dat je er wel 7 per dag nodig had. Maar het ergste was alles was 2 keer zo duur. 1 Pak lokaal gemaakt koste net zoveel als 2 pak pampers in het buitenland.
    Nu gaan we weer deze kant op alles beschermen en laat het volk maar betalen

  2. Piepkleine telecombedrijfjes als UTS kunnen alleen overleven als ze een monopolie hebben. Gelukkig hebben ze dat niet dus zo snel mogelijk een poging doen het ergens bij een grotere partij onder te brengen, als zo’n partij al te vinden is. Gewoon opgeslokt laten worden, geen zoektocht naar een ‘strategische partner’ die Sinterklaas of Kerstman speelt, want die zijn er niet.
    Helaas, als zo vaak hier, worden economisch verstandige beslissingen geblokkeerd door politiek en nationale trots.

  3. Concurrentie moet er komen. Meer aanbieders zodat de klant wat te kiezen heeft. Wat overigens geldt voor voor alle overheidsnvs.

  4. Elke keer als er vergaderd word wat betreft beslissingen nemen voor een overheids n.v. door de directie en of RvC zelf en in de Staten, krijg ik al een jaartje of wat het idee dat ik een stelletje kleuters die net onder een soort nieuw ontwikkelde denksteen zijn uit gekropen om ook hun supper ideeën aan het volk willen vertellen hoe het wel moet naar hun inzien in de toekomst! en zonder verlies maar met winst te draaien met een bedrijf dat al tot zijn nek in het moeras is gezakt. Over hoeveel plannen de laatste jaren van aanval hebben wij wel niet gehoord van onder andere de professoren schreeuwer Godett. kabouter Cova en Piére, drempel Cooper, zakkenvullers Gerrit de Raaf, Hakim, Jamaloodin, Constancia-Scoop, wijlen, H Wiels, Jasjes, Fraudelyne Wiels, etc etc. En nu weer het zoveelste verhaal over investeerders, welke buitenlander wil er nou nog investeren na 10-10-10, Investeringen in overheids n.v door buitenlanders kan je helemaal wel vergeten, ook verkoop word moeilijk met al die corrupte politieke zakkenvullers die mee willen delen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties