26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Colombianen straks massaal op vakantie naar Curaçao’

HomeLandenRegioAmigoe | ‘Colombianen straks massaal op vakantie naar Curaçao’

door Favell Maduro

‘Colombianen straks massaal op vakantie naar Curaçao’
‘Colombianen straks massaal op vakantie naar Curaçao’

WILLEMSTAD — Als straks meer nette Colombianen hiernaartoe komen dan gaan hun ogen open voor alle economische mogelijkheden van Curaçao. Voor nu verwacht Herman Behr, die voorzitter is van VBC, dat vooral de hotels gaan profiteren van het afschaffen van de visumplicht voor Colombianen.

Per 1 juli van dit jaar hoeven Colombianen het niet meer te doen. Met een vliegticket in de hand in een rij gaan staan bij de Nederlandse ambassade. Alleen om een stempel in hun paspoort te laten zetten, omdat ze op vakantie willen naar Curaçao of St. Maarten. Als ze naar Nederland, Aruba of de BES-eilanden willen afreizen, moeten ze dit nog wel blijven doen. Waarschijnlijk tot volgend jaar, totdat de Europese landen ook de visumplicht voor Colombianen afschaffen.

Gisteren, tijdens een persconferentie in het restaurant van Fort Nassau, kondigde minister Bert Koenders het afschaffen van de visumplicht voor Colombianen die naar St. Maarten en Curaçao willen reizen aan. Koenders is minister van Buitenlandse Zaken voor het Koninkrijk. Samen met de ministers-presidenten van Aruba Mike Eman, Marcel Gumbs van St. Maarten en Ivar Asjes van Curaçao had Koenders dit afgesproken.

Voor Koenders was het een vuurdoop. Sinds oktober vorig jaar is hij minister van Buitenlandse Zaken. Dat is hij voor alle landen binnen het Koninkrijk. Eens per jaar komen alle Koningrijksdelen bij elkaar om lopende zaken die te maken hebben met het buitenlands beleid te bespreken.

Koenders werd meteen geconfronteerd met hoe verschillend gedacht wordt binnen het Koninkrijk. Het afschaffen van het visum was al langer een wens van Curaçao. Ook St. Maarten wilde het. Dit in tegenstelling tot Aruba. Daartussen laveerde Koenders, die namens Nederland en de BES-eilanden aan tafel zat.

Mike Eman was als minister-president van Aruba niet happig op het afschaffen van de visumplicht. Hij verwees naar de populatie van zo’n 15.000 Colombianen op Aruba. Voorbeeldige burgers, volgens Eman. Tegelijkertijd liet hij doorschemeren te vrezen voor een aanzuigende werking. De afschaffing van de visumplicht kan ervoor zorgen dat er straks meer Colombianen hun heil zoeken op het eiland.

Koenders op zijn beurt moet er rekening mee houden dat Nederland deel uitmaakt van de Europese Unie. De landen van de EU hebben in het zogenoemde Schengenverdrag het vrije verkeer van personen met elkaar afgesproken. Pas als dat verdrag is aangepast, vervalt ook de visumplicht voor Colombianen voor alle landen van de EU en binnen het Koninkrijk. Volgens Koenders kan dit al volgend jaar geregeld zijn.

Bij het gesprek tussen de ministers gisteren mocht ook Herman Behr aanschuiven. Hij is voorzitter van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC). Behr is een felle tegenstander van alle vormen van protectionisme. De visumplicht was hem een doorn in het oog. Het werpt een drempel op voor Colombianen die naar Curaçao willen afreizen.

“Voor de Verenigde Staten of de Europese landen zal het niet veel uitmaken of er een visumplicht is of niet. De mensen hebben het ervoor over om in de rij te gaan staan bij de ambassade van die grote landen als ze ernaartoe willen. Voor een eiland als Curaçao, dat het moet hebben van het toerisme, is dat anders”, aldus Behr. Dat die drempel nu wordt weggehaald begroet hij met blijdschap.

Behr denkt dat door de afschaffing Colombiaanse bedrijven die al actief zijn op Curaçao van de afschaffing van de visumplicht kunnen profiteren. Als voorbeeld noemt hij GHL Hotels. Dat is de keten die Kurá Hulanda in Otrobanda en Bándabou exploiteert. Die kunnen nu gerichter hun producten hier gaan marketen bij hun landgenoten.

Pas als dat loopt denkt Behr dat er andere economische activiteiten zullen komen. “Mensen zullen makkelijker hier op vakantie komen. En natuurlijk ook voor familiebezoek. Dan gaan al die nette mensen die kunnen investeren de mogelijkheden van Curaçao zien.” Zijn hoop is dat Curaçao straks ook mee kan profiteren van de economische bloei nu in Colombia en dat de mensen massaal voor vakantie hiernaartoe komen.

De vrees dat het afschaffen van de visumplicht er straks voor zorgt dat Colombianen de arbeidmarkt overspoelen, leeft niet bij Behr. Wat dat betreft ziet hij een groot verschil tussen Aruba en Curaçao. “Op Aruba werken veel Colombianen in de hotelbranche. Wij hebben hier op Curaçao niet zo’n grote Colombiaanse populatie.” Daarbij wijst Behr erop dat naast de afschaffing van de visumplicht een werkvergunning blijft gelden voor Colombianen die hier willen werken.

Bij het overleg zat ook Khalilah Peters. Zij staat aan het hoofd van de afdeling Buitenlandse Betrekkingen van St. Maarten, een land dat met veel illegale immigratie te maken heeft. Zij wees erop dat de stap om de visumplicht af te schaffen regelmatig geëvalueerd zal worden. Mocht het mis gaan dan kan er tussentijds worden ingegrepen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties