27 C
Willemstad
• woensdag 27 maart 2024 23:59

Amigoe | Sorteo Extra Wega di Number mogelijk afgeschaft

SBTNO wil aanpassing nieuwe statuten FWNK
Sorteo Extra Wega di Number mogelijk afgeschaft

WILLEMSTAD — De Sorteo Extra van de Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK) wordt mogelijk afgeschaft of moet in een andere vorm terugkomen. Het vraagstuk ligt voor advies bij Juridische Zaken.

De Sorteo, elke zondag, kost de FWNK meer geld, terwijl de inkomsten de laatste jaren zijn gedaald.

Dat antwoordt minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling (Pais) op vragen van Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS). Wilsoe stelde de vragen in februari van dit jaar, naar aanleiding van uitlatingen van het Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) over de loterijen op het eiland.

De antwoorden van Palm werden op 13 april ingeboekt bij het parlement. Wilsoe had verder ook gevraagd naar de omzet van de FWNK. Palm stuurt in zijn antwoorden een overzicht van de jaren 2010 tot 2014, waarbij hij opmerkt dat de cijfers van 2013 en 2014 nog niet door de accountant aan een audit zijn onderworpen.

In ieder geval is wel duidelijk dat de jaaromzet sinds 2010 fors is gekelderd, van 64 miljoen gulden in 2010, naar 41 miljoen in 2014.

De Sorteo Extra is een extra trekking die elke zondagmiddag plaatsvindt. Hieraan kunnen mensen meedoen die in de week voorafgaand wel een of meer nummers hebben gekocht bij een van de WNK-kantoren, maar die geen prijs hebben gewonnen.

De financiële situatie van de FWNK is echter delicaat, schrijft Palm.

“Van week tot week wordt geëvalueerd welke schulden kwijtgescholden moeten worden.”

Maar aan de andere kant blijven de schulden ook groeien. De Sorteo Extra is daar debet aan. De prijzenpot blijft hetzelfde, terwijl de inkomsten juist teruggelopen zijn. Het product is dus niet voordelig.

De inkomsten zijn de afgelopen jaren teruggelopen
Jaaromzet FWNK keldert met 23 miljoen in vier jaar

Vandaar dat nu gesproken wordt over de mogelijke afschaffing. Wellicht zal er een andere invulling komen, ook in het kader van de incentives om illegale loterijen tegen te gaan.

Momenteel zijn er 29 vergunningen uitgegeven voor de verkoop van de FWNK.

Zoals eerder gemeld is het Ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO), samen met FWNK en het departement van Financiën deze maand gestart met een automatiseringstraject voor zowel de trekkingen als de administratie van FWNK.

Dat moet de vele administratieve problemen oplossen waarmee de stichting kampt. Ook de controleacties op de illegale verkoop van loten door de Inspectie van MEO, samen met het Belasting Accountants Bureau en FWNK die in december zijn gestart, werpen hun vruchten af, aldus Palm.

Hij is verder niet op de hoogte dat geld dat door de loterij wordt gegenereerd, gebruikt wordt voor witwaspraktijken.

Evenmin is de minister op de hoogte of er geld van de FWNK wordt gebruikt voor de financiering van politieke partijen, aldus zijn antwoorden.

Bron: Amigoe
Dossier: Gokken – casino’s & loterijen (FWNK, GCB & illegale loterijen)

Gearchiveerd als

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties