26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | ’Corona-uitwijkeiland’ Curaçao in problemen nu totale lockdown dreigt

HomeLandenArubaTelegraaf | ’Corona-uitwijkeiland’ Curaçao in problemen nu totale lockdown dreigt

’Grenzen nog niet dicht voor toeristen, strandhotels open’ | Paul Eldering

Digitale nomade Marlotte Lubbers (achter) met vriendin bivakkeert vaak op Curaçao voor werk en ontspanning. Op 20 april gaat ze er weer heen Ⓒ De Telegraaf/Eigen foto

WILLEMSTAD – Er dreigt een totale lockdown voor Curaçao vanwege de snel oplopende besmettingen. Het ziekenhuis puilt uit met coronapatiënten, de ic’s met beademing zijn bijna vol, er is tekort aan medisch personeel, meer mensen overlijden. Toch blijven de grenzen open voor toeristen en hoeven de hotels niet dicht. KLM en TUI vliegen door.

Avondklok gaat al om 19 uur in

Dat zegt directeur Muryad de Bruin van het Curaçao Toeristen Bureau in Nederland. „De maatregelen zijn wel aangescherpt met bijvoorbeeld een avondklok die nu al om 19 uur ingaat. Stranden bij hotels zijn toegankelijk, maar er wordt wel toezicht gehouden op voldoende afstand. Het mag niet te druk worden, samenscholingen zijn verboden.”

Curaçao was volgens hem ook in coronatijd altijd een geliefd uitwijkeiland in de zon voor Nederlanders, zelfs toen code oranje van kracht werd. „Opvallend is het aantal digitale nomaden dat hier tijdelijk woont en werkt. Daar hebben we vorig jaar zelfs een hele campagne voor opgetuigd. Tot voor kort was de coronasituatie op Curaçao steeds onder controle. Helaas lijkt daar nu even verandering in gekomen. Extra beperkingen moeten snel soelaas bieden.”

Muryad de Bruin, directeur van het Curaçao Toeristen Bureau Ⓒ De Telegraaf

’Oppassen en geen massa’s opzoeken’

Voor ondernemer Marlotte Lubbers is dat geen bezwaar. Zij heeft met haar werk al overwinterd op Curaçao, is nu in Nederland, maar gaat 20 april weer terug. Geen virusangst? „Welnee, je moet zelf oppassen en geen mensenmassa’s opzoeken. Dat kan prima op het eiland. Zolang iedereen zich aan de regels houdt, is er weinig aan de hand”, stelt ze.

TUI vliegt twee keer per week met een Dreamliner van Schiphol naar Curaçao in combinatie met respectievelijk Aruba en Bonaire. „Die vluchten zijn bedoeld voor essentiële reizen. In een normale vakantietijd vliegen we wel tien keer per week die kant op”, zegt woordvoerster Petra Kok.

Plezierreisje niet de bedoeling

TUI geeft volgens haar duidelijk tegenover passagiers aan dat het niet de bedoeling is om een plezierreisje te maken naar Curaçao. „Dat vragen we bij de incheck ook nog eens na. Maar je kunt geen bewijs eisen dat het om een noodzakelijke reis gaat. Wel verlangen we een negatieve PCR-test.”

In werkelijkheid zijn de Antillen al die coronamaanden populair gebleven bij Nederlanders en heus niet alleen voor familiebezoek of zaken. Vele tienduizenden bekende en minder bekende ’Hollanders’ zijn op de eilanden in de zon neergestreken voor een vlucht uit de virusellende in eigen land, laten lokale hoteliers weten.

„Tot begin 2021 waren er ook geen restricties voor geteste toeristen. Iedereen was welkom”, aldus de Curaçao Hospitality & Tourism Association.

Topman Steven van der Heijden van Corendon, dat ook eigen resorts op Curaçao exploiteert, bevestigt dat de hotels open mogen blijven. „Al is het met een erg lage bezetting. Ze draaien nu vooral op lokale gasten die er all-inclusive uit willen. We brengen even geen Nederlandse toeristen meer. Vakantie vieren is met strenge lockdowns ook niet leuk. Curaçao is jammer genoeg deze weken een coronabrandhaard.”

’Nog dit voorjaar herstel’

Van der Heijden verwacht echter nog dit voorjaar herstel, omdat de Antillen met de hulp van Nederland in hoog tempo aan het vaccineren zijn. Ook wordt zorgpersoneel ingevlogen. Curaçao ontving in 2019 – voor corona – zo’n 200.000 Nederlandse toeristen. De Bruin kan niet zeggen hoeveel dat er in 2020 waren en wat de prognose voor dit jaar is. „Die cijfers zijn nog niet beschikbaar.”

KLM vliegt voorlopig dagelijks naar de Antillen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft al langer een oranje reisadvies afgegeven voor Aruba, Bonaire en Curaçao: geen pretreizen. Sinds afgelopen weekend is er een testplicht bijgekomen voor reizigers die terugkeren naar Nederland. Ook moeten ze tenminste vijf dagen in thuisquarantaine.

’Samenzijn moeilijk beheersbaar’

Massaal samenzijn met familie en vrienden is op Curaçao moeilijk beheersbaar gedrag van mensen, meent de regering van Curaçao. „Ook met de Pasen. Zo steekt men elkaar aan. Dat is zeer alarmerend. De ernst is kennelijk nog niet overal doorgedrongen. We roepen iedereen daarom dringend op zoveel mogelijk thuis te blijven, tot de besmettingen en zorgdruk fors zijn teruggebracht. Er is sprake van een noodtoestand”, aldus een plaatselijke viroloog.

Bron: Telegraaf

4 reacties

  1. Bedankt Ans, opschieten met het inleveren van je vrijheden graag, er staan meerdere te dringen. Billenaath en Gerstennat neemt het graag in ontvangst. In ruil krijg je een prikje, kun je daarna ook op de IC gaan liggen.

  2. @ Robert, angsthazerij is de reden waarom in tijden van oorlog het volk binnen een dag danwel paar uur onder den voet wordt gelopen. Een volk dat moedwillig vrijheid en zelfbeschikking en lichamelijke integriteit in wil leveren voor schijnveiligheid verdient geen van de vier.

    Zolang toeristen vrijelijk in kunnen vliegen zonder dat hun onder de tiranieke regels van broekemannetje Ruggie vallen weiger ik me ook maar aan iets te houden. Wie geeft hun het recht om mij op te sluiten in mijn woning of op mijn erf. Als vrij man geboren, als vrij persoon door het leven en vrij zal ik ook doodgaan. Geen Gerstennat of Billenaatje die daar wat aan kan doen

  3. En toen we t laagste percentage eshadden? Niets…. Je kan geen conclusies trekken obv 1 dag. Van week tot week en trends; zie de info van dr. Izzy en zijn team. Overheid; actie. Zielig doen helpt niet. Mensen moeten vakuneren; stimuleren en dus ook impliciet afstraffen. Gevaccineerd? Dan mag je naar een restaurant, naar de trukipan, de baai, vliegen zonder pcr enz. enz. Wake up, we are having a small war, we can do it!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties