28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Opinie | Koninkrijkbreed beleid: ‘Koninkrijksbasisbeurs’

HomeLandenArubaOpinie | Koninkrijkbreed beleid: ‘Koninkrijksbasisbeurs’

Door Mike Eman


Geachte minister-president, beste Mark. Allereerst wil ik je feliciteren met de formatie en met het aantreden van het vierde kabinet onder jouw leiding. Ik wens je veel succes toe in deze toch bijzonder moeilijke tijden.

Een regeerakkoord is een set afspraken tussen de coalitiepartijen en de weerbarstige praktijk van alledag zal ook zijn openingen en grenzen bieden voor beleid. In dit verband vraag ik je aandacht voor het volgende. Bij de formatie zijn er kennelijk op sommige dossiers de kansen voor een Koninkrijkbreed beleid over het hoofd gezien en daarmee de Caribische pendant van het Nederlands beleid.

Het is juist in deze moeilijke tijden dat wij de kansen voor concrete samenwerking binnen het Koninkrijk sterker moeten aangrijpen. Het is steeds onze zienswijze geweest dat bij het nastreven van doelstellingen met betrekking tot de verbetering van de kwaliteit van het leven, het wenselijk is om deze in Koninkrijksverband op te zetten en te realiseren. Een voorbeeld hiervan is de wijze waarop in Koninkrijksverband het nastreven van de Sustainable Development Goals is opgezet.

Op dezelfde wijze zouden wij andere onderwerpen die de kwaliteit van het leven binnen de landen van het Koninkrijk raken, op basis van solidariteit en in goede samenwerking kunnen aanpakken. Te denken valt aan onderwerpen op het terrein van onderwijs, sport, gezondheidszorg, zorg voor het milieu, entrepreneurschap en de kwaliteitszorg van voeding.

Met genoegen heb ik kennisgenomen van het voorstel in het regeerakkoord tot herinvoering van een ‘basisbeurs’ voor alle studenten. Het onderwijs is van groot belang voor de structurele en continue ontwikkeling en versterking van elk land en van de banden binnen het Koninkrijk. Het belang van onderwijs is des te groter voor kleine gemeenschappen die erg afhankelijk zijn van de capaciteit en inzet van de eigen mensen.

De snelle en structurele ontwikkeling van Aruba sinds 1986, gepaard met de uitbreiding en versterking van het onderwijs en de invoering van de Arubaanse studielening voor allen gekoppeld aan de Nederlandse studiefinanciering, is daar het bewijs van. Voor eenieder toegankelijk onderwijs moeten wij als universele doelstelling waarborgen en binnen het Koninkrijk als gemeenschappelijk doel blijven versterken. Het is om deze reden dat ik aan je wil voorstellen om de voorgenomen ‘basisbeurs’ uit te breiden tot een Koninkrijkbrede basisbeurs, waar alle jongeren in het Koninkrijk op gelijke wijze gebruik van kunnen maken.

Een dergelijk alternatief voor of als aanvulling op Arubaanse studielening zal voor Arubaanse studenten een welkome verlichting vormen op het probleem van oplopende studieschulden en tevens een stimulans vormen voor de terugkeer van afgestudeerde Arubanen naar Aruba. Het beleid tot verlaging van studieschulden en het stimuleren van de terugkeer van afgestudeerde Arubanen naar Aruba is reeds in 2010 ingezet met de wettelijke regeling tot gedeeltelijke kwijtschelding van de opgelopen studieschulden en het verlenen van fiscale aftrek voor studieschuldaflossingen.

De introductie van een ‘Koninkrijksbasisbeurs’ met aanvullende Koninkrijksstudiebeurs als financiële steun voor studenten uit de Caribische delen van het Koninkrijk, past geheel binnen een streven naar verbetering van de levenskwaliteit van de Koninkrijksburger. Ook in EU-verband (Europese Unie) kennen we de Erasmusbeurs waarvoor ook studenten uit de Caribische delen van het Koninkrijk in aanmerking komen.

Beste Mark, al met al hoop ik vurig dat jouw Rutte IV bij de (her)invoering van de basisbeurs deze zal willen uitbreiden voor álle studenten in het Koninkrijk. Het is een investering die zich juist in het Caribisch deel van het Koninkrijk zal terugverdienen, want als onze jongere generatie meer en beter onderwijs kan volgen, zal zich dit uitbetalen in weerbaarheid en veerkracht van de eilanden in en na tijden van crisis en tegenslag. De zware afgelopen jaren met de pandemie hebben ons weer urgent met de neus op de feiten gedrukt.

Maandag staat je nieuwe ploeg op het bordes. Vanuit Aruba zullen we de ploeg aanvuren en veel succes toewensen, in het belang van een sterk en gemeenschappelijk Koninkrijk! Vertrouwend op je begrip voor bovengenoemd voorstel in het belang van het gehele Koninkrijk en al zijn burgers, verblijf ik, met verschuldigde hoogachting.

Mr. M.G. (Mike) Eman, is fractieleider van de Arubaanse oppositiepartij AVP. Een kopie  ging naar de Tweede Kamer Commissie Koninkrijksrelatie en de Eerste Kamer Commissie Koninkrijksrelaties.

25 reacties

  1. Liever het oude systeem dat in ruil voor het kwijtschelden van de eilands-studiebeurs men verplicht is vijf jaar in dienst te zijn bij de eilands-overheid. Deze banen werden bij voorrang gevuld met terugkerende afgestudeerden.

    Dit voorkomt ook het verstrekken van baantjes aan nitwits van F&F.

    Nee hoor want dan krijgen we gewoon meer ambtenaren in dienst. Precies de reden waarom we een amtbenaren overschot hebben. F&F moest in de overheid of overheids NV worden gezet..

  2. @de waarheid en Zwitsal,
    Ik geloof niet veel van “nieuwe regels” zou wel kunnen maar net als de verkeersregels niemand weet het precies.
    En dat met de macht van het loket.
    Wie tref je en mogen ze je of niet.
    Bij, weer, inschrijven hier was ik in 2 minuten klaar mij. Vrouw na 20 minuten nog niet
    En, bijna, alles van ons was het zelfde met zelfde papieren.
    Of je probeert je rijbewijs te verlengen. Maar dat gaat niet want je huis bestaat niet.
    Daarna nog 3x proberen met zelfde resultaat en de 4de keer lukt het wel. Niet dat je verhuist bent of een ander formulier had.
    Er zijn (te) veel regels en niemand kent ze precies en dan ben je overgeleverd aan willekeur. Overgeleverd aan de macht van het loket.

  3. @Melius: wij zijn medio november ’21 vertrokken. Maximaal 10 dagen voor vertrek naar Kranchi, nieuw adres in Nederland opgeven, stempel in paspoort met datum vertrek van eiland en inneming van sedula.

    Verder niets.

  4. @Lastiwz schrijft:
    ‘Wij hebben ons eind vorig jaar uitgeschreven en hebbenb GEEN verklaring van de belastingdienst nodig gehad.
    Het oude stempelformulier is afgeschaft.’

    Kan het zijn dat die wijziging van recente datum is?
    Ik ben op 1 mei 2021 vertrokken. Begin maart heb ik geprobeerd een afspraak te maken bij Kranshi, voor uitschrijving. Er werd mij verteld dat ik, behalve mijn paspoort, sedula en verblijfsvergunning, een verklaring van de belastingdienst moest meenemen.
    Ik heb toen de procedure uitbesteed aan Stichting Na Kaminda. Die hebben de belastingverklaring en vervolgens mijn uitschrijving geregeld.
    Op Hato moest ik bij vertrek behalve mijn paspoort ook mijn sedula tonen. Er werd mij verteld dat dit als bewijs diende dat ik terug zou komen.(Ik had een one-way ticket)
    Bij aankomst in NL heb ik, conform afspraak, mijn sedula en BZV-kaart opgestuurd naar de Nederlandse vestiging van Na Kaminda. Die hebben verder mijn uitschrijving afgehandeld.
    E.e.a. duurde 6 weken.

  5. Gelijkheidsbeginsel?
    Begin met de boef en gaten minister die een broertje dood heeft aan makambas op posities van autoriteit.
    Dat is ongelijkheid obv ras.
    We hebben een grote mond over alles en iedereen, maar ai, als het om gelijke behandeling gaat, basisfatsoen, lopen we echt een paar eeuwen achter.

  6. E.berdat,
    En al zou het wel zo zijn, wat dan nog?
    Ik denk dat in het laatste 1/2 jaar al meer (in goederen geschonken is door Nederland dan dat er na de oorlog van Curaçao uit aan Nederland geschonken is.
    Hoeveel of hoelang kan je iets terug verwachten van een schenking?
    Omdat ik in een zuid Amerikaans land wel eens €100.- aan een, volgens mij daklozen moeder heb geschonken wil dat niet zeggen dat dat land bij mij in de schuld staat.
    Laat staan dat iemand van mijn kinderen daarvoor een “ere claim” heeft.

  7. @ E berdad:
    Weer dat broodje aap verhaal! Het waren de (wat je nu zou noemen de Nederlandse expats op Curacao) die de families in Nederland steunden (en waar mogelijk ook de op Curacao gevestigde Nederlandse bedrijven). De curacaose bevolking an sich stond hier buiten.

    Mocht ik het mis hebben, dan laat ik mij overtuigen door betrouwbare bronverwijzingen.

  8. Het probleem is níet de pecunia bij het gaan studeren, het probleem is dat ná het afstuderen de eilanden zo onaantrekkelijk zijn om terug te komen om daar te gaan werken, en dat de afgestudeerden liever in Europa of elders hun heil zoeken.

    Liever het oude systeem dat in ruil voor het kwijtschelden van de eilands-studiebeurs men verplicht is vijf jaar in dienst te zijn bij de eilands-overheid. Deze banen werden bij voorrang gevuld met terugkerende afgestudeerden.

    Dit voorkomt ook het verstrekken van baantjes aan nitwits van F&F.

  9. Anto ta ken a paga pa e hulandesnan oropeo por a keda na bida durante di e Hongerwinter di anjanan 40? Kaminda makamba nan tabata muri di hamber y di friu. Tabata kome suikerbieten ku awa herebe, tulpen bollen, kaska di batata, para den reinan largu pa hanja un tiki sopi of erwten soep pornada bringa pe weanan bashi pa raska ku kuchara den bom pa por hanja wiri wiri pa por kome. Muri di hamber riba kaminda tur sushi. Danki na otro paisnan ku a duna Hulanda sen pornada Corsow tambe a juda Nan ku 4.7 million florin ku awe por bati riba pechu bisa Nederlandse belastingbetalers. Check riba YouTube e korte film Hongerwinter y boso lo sa kon riku semper Hulanda tabata ta. Anto puntra nan ta kon e santu tabata baha den nan stoma ora no tabatin nada mas pa kome.

  10. @Melius zegt: “…Men kan zich niet uit het bevolkingsregister van Curacao uitschrijven, zonder verklaring van de belastingdienst…”

    Dit geldt al een tijdje niet meer.
    Wij hebben ons eind vorig jaar uitgeschreven en hebbenb GEEN verklaring van de belastingdienst nodig gehad.
    Het oude stempelformulier is afgeschaft.

  11. Ik ben voor een 100% gelijkheid tussen Europese Nederlanders en Caraïbische Nederlanders
    Dat betekent in rechten en plichten.
    Dat betekent ook centraal gezag.
    Dat betekent dat Curaçao en de eilanden gaan naar gemeente en provincie van Nederland.
    Helaas is deze weg geblokkeerd en is er gekozen om als zelfstandig land binnen het koninkrijk verder te gaan.
    Dat betekende dat Nederland buitenlandse zaken en landsverdediging ging doen en dat het overige door de landen zelf geregeld worden.
    Inreis eisen is een zaak van landsbestuur.
    Educatie is ook een zaak van landsbestuur.
    Aanbesteding controle, infrastructuur, wetgeving, wetshandhaving allemaal “interne aangelegenheden”
    Er gaat geen geld van de eilanden naar Nederland.
    De eilanden zijn, grotendeels, baas over eigen eiland.
    En dat doen we zo goed dat de economie op sterven na dood is.
    30% van de bevolking leeft onder de armoede grens.
    En de top beloningen worden betaald (direct of indirect) door de bevolking.
    Dus waarom moet de Nederlandse belastingbetaler betalen voor eiland jongeren die in Nederland willen studeren?
    Ik hoop dat Nederland dit blijft doen.
    Maar een verzoek van iemand uit “de vuile hoek” iemand van de Groot graaiers iemand die, mede verantwoordelijk is voor de economische situatie met oplopende armoede.
    Heeft ondanks dat hij verkozen is niet betrouwbaar om de belangen van de burgers te vertegenwoordigen.
    Als hij dat wel was had hij wel op de Arubaanse banken gestaan om de belangen van de burgers te verdedigen en de misstanden te stoppen.

  12. Tja @Maria. Zacht gezegd ben je een beetje heeeeel erg naief. De eilanden hebben er tien jaar geleden voor gestreden om onderwijs net als heel veel andere zaken in eigen beheer te regelen zonder enige bemoeienis vanuit nl. Gevolg is bijvoorbeeld invoering van het onzalige idee om instructie in het papiaments in te stellen, waardoor onze studenten reeds bij aanvang op een oneindige achterstand worden gezet. Inmiddels heeft men 10 jaar de tijd gehad om vanaf een blanco begin ook financieel orde op zaken te stellen. Prima idee van Eman dus om nu op bijvoorbeeld de studiebeurs net als bij heel veel andere zaken het gelijkheidsbeginsel te laten gelden. Maar dat gaat natuurlijk wel samen met een volledig eigen financiering van een en ander. Maar daarover heeft Eman ongetwijfeld een heeeel ander idee. Ga dus maar lekker verder dromen.

  13. @Maria:
    Mbt het ‘gelijkheidsbeginsel’:

    Behoort dat naar jouw mening alleen te gelden voor het verstrekken van studiebeurzen/leningen of zou het ook behoren te gelden voor andere aspecten?

    Bijvoorbeeld:
    Een ‘Europese Nederlander’ (overigens IEDERE Nederlander die niet op 1 van de betreffende eilanden is geboren!) dient bij de vreemdelingendienst een verblijfsvergunning aan te vragen en moet aan strikte voorwaarden voldoen: VOG, voldoende inkomsten, geldige zorgverzekering etc.
    Een YDK of Arubiano kan zich zonder restricties in NL vestigen.
    Gelijkheidsbeginsel??

    Nog een voorbeeld:
    Men kan zich niet uit het bevolkingsregister van Curacao uitschrijven, zonder verklaring van de belastingdienst.
    Gelijkheidsbeginsel??

    Hopelijk heb je op bovenstaande een repliek en heb je niet, zoals sommigen, hier je standpunt gedropt zonder verder omzien!

  14. Gelijkheidsbeginsel hoort te gelden voor iedereen en niet alleen voor Europese Nederlanders in Europees Nederland.

    Dan kunnen we beginnen om de hoge belastingen van Nederland hierheen te halen.

    2 Euro voor een liter benzine. Honden belasting. Tegelijk zal Nederlanders een paar duizend gelukszoekers hierheen sturen.

    Wel de lusten maar niet de lasten?

  15. Slijmen is ook een vak en dat kunnen de ABCStSE supper goed als het maar om $$$$$$$ voor niks krijgen gaat, maar Rutte moet gewoon zeggen de ZON gaat elke dag bij jullie voor niks op maar niet in het koude en regenachtige Nederland, dus zoek het maar effe uit in deze tijd onder een palmboom wij doen dat wel onder een paraplu .

  16. Gelijkheidsbeginsel hoort te gelden voor iedereen en niet alleen voor Europese Nederlanders in Europees Nederland. Alles dat afwijkt hiervan is in strijd met de grondwet van het koninkrijk.

  17. Goed voorbeeld doet goed volgen.
    Als je van dag tot dag leeft is alles dat je nu binnen kan krijgen een gouden kans.
    Wie morgen leeft wie morgen zorgt.
    Klinkt bekend toch?
    De andere is dat beurzen terug betaald moeten worden, zie het maar terug te krijgen.
    En de paar die alsnog in de politiek komen hoeven zich ook geen zorgen te maken die beurs wordt terug betaald uit de pot algemene middelen van het eiland.
    Werken?
    Mijn voorouders moesten werken zonder dat ze geld kregen. Nu krijg je geld zonder dat je werkt niets als gerechtigheid.
    Klinkt ook bekend.

  18. Paar opmerkingen. Veel Arubaanse en YDK studenten in NL nemen geen bijbaantje terwijl veel NL studenten dat wel doen en veel Aru en YDK studenten nemen vaak de maximale leningen en gebruiken dit om te feesten en te reizen.

  19. basis beurs die natuurlijk onder toezicht moet komen van een lokale instelling wat weer werkgelegenheid voor F&F biedt.

  20. Moet zeggen, als je de brief leest, trap je er bijna in! Goedbedoeld, maarrrr….!
    Is het niet juist Aruba, die moord en brand (= autonomie)schreeuwt, als het om zelfbestuur, automie, minder bemoeienis, en zelfbeschikking gaat?

    Daar horen idd, zoals @Dislect, @Lionfish,@ Gerrit reeds stellen, ook verantwoordelijkheden als , studiefaciliteiten en studiefinanciering bij.

    Er gaan jaarlijks grote zakken geld naar Aruba. Genoeg voor het realiseren van een gezond en strategisch bestuur en administratie, die weer uitmond in gezonde financien

    Maar niet genoeg voor de graaimores van de politieke elite van Afuba. Zowel AVPBals MEP staan bol van de fraude, corruptie, geheimhouding, omkoping, neporisme, en bestuurlijk gegraai.

    Ga maar werst een goede antie corruptie, omkoping en f&f code opnemen in je wetten.

    Voor nu, laat alle ambtenaren 10% inleveren, en topambtenaren 25%, en richt daarmee maar een studiebeurs fonds op, voeg daarbij de burgerplicht om5% belasting op hun brute inkomen in te leveren.
    Of voer een studiebeurs tax in, geheven over elke toerist die Aruba binnenkomt…
    En voila, Aruba kan haar eigen beursen betalen!

  21. Ik hoop ook dat de beurs voor jongeren die doorstuderen blijft bestaan.
    Maar als een politicus van een van de eilanden zo’n verzoek doet komt het wel heel raar en dubbel over.
    De eilanden met een grote mond van autonomie en zelfbeschikking.
    De eilanden die weigeren te formaliseren wat afgesproken is.
    Verzoeken de Nederlandse belastingbetaler ook de kosten van doorstuderen van hun eigen burgers te dragen.
    Deze man is politicus?
    Deze man heeft niet door dat dit verzoek averechts gaat werken?
    Deze man staat niet op de Arubaanse banken om de details van de gas deal openbaar te krijgen?
    Deze man heeft geen problemen mee dat er een paar honderd miljoen in de bepaalde, politiek gelinieerde, zakken verdwijnt welke weer betaald gaan worden door de Arubaanse burger?
    En deze doet dit verzoek?
    Ik weet niet wat zijn salaris is maar zelfs 1 gulden/dollar per dag maakt hem overbetaald.

  22. De Arubaanse politici en hun entourage vreten ( excuser le mot) de eilandelijke staatsruif leeg ten koste van de lokale bevolking en gaan dan op bedeltoer bij de Nederlandse belastingbetalers. Eman is de schaamte volledig voorbij.
    Hoeveel ex-AVP politici zijn al veroordeeld wegens corruptie en hoeveel wachten daar nog op?
    Hopelijk gaat kleutertje Eman niet weer huilend in hongerstaking als hij van Nederland nul op het rekest krijgt. Want een echte leider zou zich zo nooit wereldwijd belachelijk willen maken.

  23. Hilarisch maar eigenlijk diep droevig hoe simplistisch deze man denkt, hoe hij de Nederlandse belastingbetaler opnieuw een poot uit kan draaien. Waarom biedt de Arubaanse regering haar studenten eigenlijk zelf geen kansen???? Keep on dreaming.

  24. Dit lijkt een pleidooi de Nederlandse belastingbetaler te laten opdraaien voor de kosten van studenten van het autonome land Aruba zoals ze dat ook doen voor hun eigen landgenoten.
    Wat is erop tegen dat Aruba zelf zijn studenten dezelfde mogelijkheden biedt als de Nederlanders hun studenten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties