28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Kunneman | Toezicht

HomeLandenArubaColumn Kunneman | Toezicht

Juridische column Prof. dr. Frank Kunneman

Prof. dr. F.B.M. Kunneman
Prof. dr. F.B.M. Kunneman

Bestuurders en toezichthouders moeten bij het uitoefenen van hun taak altijd het belang van de organisatie en zijn stakeholders voor ogen houden. Zij mogen in een naamloze vennootschap niet (vrijwel) uitsluitend het belang van de aandeelhouders dienen. Zij mogen dat zeker niet doen als dat mogelijk ten koste gaat van de organisatie zelf.

Het onvoldoende in acht nemen van deze grondregel van corporate governance is soms verwarrend voor aandeelhouders uit een andere rechtsorde dan die van ons Koninkrijk. Deze veelal Anglo-Amerikaanse rechtsordes kennen meestal een ‘one tier board’-structuur. Daarbij zitten de bestuurders samen met de toezichthouders in hetzelfde orgaan. Ieder individu heeft dan de hoedanigheid van ‘board member’. Het ene board member houdt zich meer bezig met bestuurlijke taken en de ander houdt zich meer bezig met toezichthoudende taken.

Veelal wordt in deze Anglo-Amerikaanse bestuurssystemen het bewaken van het belang van de aandeelhouder als belangrijke, zo niet de belangrijkste doelstelling voor bestuur en toezichthouders gezien. Dat is in onze rechtsorde anders. Het belang van de aandeelhouder is zeker een belangrijk gezichtspunt. Het belang van de organisatie komt echter op grond van de wet voorop. Bij ons is dat voor commissarissen vastgelegd in artikel 19 lid 7 van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek.

Het belang van de organisatie moet uiteindelijk altijd prevaleren. De belangen van alle relevante aandeelhouders moeten op een verantwoorde manier in aanmerking worden genomen en worden meegewogen. Dat vergt een zekere afstand van de commissarissen. Het vergt een mentale ruimte die groot genoeg is om alle betrokken belangen te (blijven) overzien en een plek te geven.

In de Nederlandse (en in de Curaçaose) rechtsorde wordt daarom, zeker bij financiële instellingen, een sterke nadruk gelegd op onafhankelijk financieel toezicht door een afzonderlijke raad van commissarissen. One tier board-structuren zijn bij financiële organisaties uitzonderlijk. De Nederlandsche Bank, als toezichthouder van de Nederlandse financiële instellingen, eist zelfs dat minimaal 50% van de commissarissen ‘onafhankelijk is in de zin van de wet’.

Daarmee wordt iets anders bedoeld dan de ‘normale’ onafhankelijke instelling die elke commissaris moet hebben. Die commissarissen moeten voldoen aan allerlei (in de Nederlandse Code Corporate Governance geformuleerde) specifieke onafhankelijkheidseisen. Dit betekent onder andere dat zij geen directe relatie met (een van) de aandeelhouder(s) mogen hebben.

Deze richtlijn wordt langzamerhand ook in onze Caribische regio gehanteerd. Het zou daarom goed zijn als de financiële instellingen in het Caribisch deel van het Koninkrijk intern nog eens terdege nagaan of zij de noodzakelijke scheiding tussen bestuur en toezicht goed hebben geregeld. Nog belangrijker is de juiste uitvoering van een goede regeling. Je hebt niets aan mooie regels als ze niet worden ingevoeld en nageleefd door de spelers van het spel.

Iedere organisatie moet er daarom daadwerkelijk voor zorgen dat alle betrokkenen, van aandeelhouder tot bestuurder tot commissaris, zich goed bewust zijn van hun taken en rol en verantwoordelijkheden. Dat betekent ook een helder besef van de verschillen tussen de verantwoordelijkheden en van de grenzen tussen die taken. Kort gezegd is de uiteindelijke verantwoordelijkheid hetzelfde: het belang van de organisatie.

Wat je wel en niet moet doen om dit belang veilig te stellen verschilt naar gelang je een uitvoerende of een toezichthoudende rol hebt. Dat leidt wel degelijk voor een commissaris tot een andere invulling van zijn rol dan voor een bestuurder.

Enkele maanden geleden is hierover een interessant document beschikbaar gekomen. Op 14 september 2021 is de langverwachte ISO norm 37000 (‘Governance of Organizations – Guidance’) geïntroduceerd. De ISO 37000 is geen governance code. Het is een ‘conceptual framework’. Het is een principle based werkmodel en een benchmark. De norm geeft aanknopingspunten en een structuur voor goede corporate governance. Hij is voor vrijwel alle organisaties bruikbaar als gids en als toetsingskader. Wordt vervolgd.

Prof. dr. F.B.M. Kunneman is senior partner bij advocatenkantoor VanEps Kunneman VanDoorne en hoogleraar Corporate Governance aan de UoC. Hij leidt het team dat adviseert over corporate governance. Hij schrijft en doceert al decennia over dit onderwerp.

met vonnis

Naschrift KKC

Klik hier voor het document als uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

De vergoedingen van Ennia commissarissen pagina 30 van vonnis CUR201903842,CUR201903843, CUR201903842, CUR201903796, CUR201903844 en CUR201903846
De excessieve vergoedingen van Ennia commissarissen volgens het vonnis CUR201903842

 

2021 11 29 – VONNIS Ennia Hushang Ansary Nina Ansary Abdallah Andraous Ralph Palm Gijsbert Van Doorn Parman… by Knipselkrant Curacao on Scribd

5 reacties

  1. Welk advocaten kantoor doet het hoger beroep van Nina Ansary ? Wordt dan aan de rechters door de heer Kunneman precies uitgelegd wat toezicht en integriteit van een commissaris inhoudt, zodat een juiste oordeel over haar geveld kan worden ?

  2. De ISO 37000 is geen governance code. Het is een ‘conceptual framework’.

    In andere woorden. We hebben er niets aan want men gaat gewoon door.

  3. Heel theoretisch, wel informatief.

    Misschoen eens tegen de cur. Realiteit afzetten?
    Bv ennia rvc vs rvb?
    Hoe rijmt dit met uw vertelsels?
    Welk deel van de lokale goodgovernance is geschonden?
    Waarom schrijft u daar niet over?
    Iets meer pit !!

  4. Prof.dr.kunneman,
    Integriteitsguru;
    Hoe is het mogelijk om integriteit te verlangen van mensen die aangesteld worden door hun relaties op basis dat ze juist niet critisch zijn?
    Als de (ongeschreven) regel is dat ze mee mogen profiteren, door over beloning, als ze ja en amen zeggen?
    Dat de aanstellingen niet alleen bij de RVC zo gaat maar bij directies ook.
    Hoe valt dit te rijmen?
    Als de aanstellingen een ander doel dient als “het zou moeten zijn” kan je toch ook niets anders verwachten?
    Het hebben over integriteit en het belang daarvan is vergelijkbaar met een toespraak van mevrouw van Rijn over transpantie als wapen tegen corruptie.
    De zelfde geplaatste bestuurders komen in het RVC circuit terecht waar ze in de zelfde geest verder hun zakken mogen vullen.
    Nu hoeven ze alleen nog minder te doen.
    Een paar keer per jaar met zijn alle “vergaderen”, dineren en mogelijk wat handtekeningen zetten.
    Vooral niet controleren niet van benoemingen niet van boeken, dat zit niet in onze bestuurscultuur en daar voor worden ze niet betaald, integendeel zelfs.
    Zolang die cultuur van plaatsing blijft zijn alle stukjes over behoorlijk bestuur minder waard als de verhalen van de gebroeders Grimm.
    Meer vermaak en dichter bij de realiteit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties